Nu a fost niciodata usor sa fii mama si sa jonglezi in acelasi timp cu un loc de munca. Mai multe mame ca niciodata se afla acum in campul muncii. Conform ultimilor statistici, o mama este acel angajat extrem de eficient care lucreaza mai mult decat un altul care nu are inca o familie.
Dar atunci cand are un job full-time, totul poate fi presarat cu sentimente de vinovatie si stres din cauza faptului ca mama trebuie sa-si imparta atentia intre familie si cariera. Cheia este sa te organizezi si sa urmezi un plan care sa-ti ofere o balanta intre profesie si viata de parinte. Iata cateva metode prin care iti poti pastra atat cariera cat si familia infloritoare.
Renunta la vinovatie – Ideea principala este ca cele mai multe mame au reusit intodeauna sa gaseasca moduri prin care sa economiseasca pentru viitorul copiilor. Asta inseamna sa poti ajunge cu proiectele la termenul limita, sa te poti concentra pe prioritatile de moment, sa accepti faptul ca poti avea si zile bune si zile mai putin bune. Mamele ar trebui sa stie ca nu sunt singure si ca ar putea sa discute cu un specialist despre sentimentele si trairile lor.
Gaseste ajutorul potrivit – Pentru a putea munci 8 ore pe zi, ai nevoie de un ajutor de nadejde pentru ca micutul tau sa fie in siguranta. Cere-le prietenilor sau familiei recomandari pentru bone sau crese. Stabileste-ti o lista cu cele mai importante criterii dupa care ai angaja o persoana care va sta intreaga zi cu micutul tau si apoi intervieveaza-le. Un sfat de la specialisti sustine faptul ca este indicat sa angajezi bone care au experienta indelungata in acest domeniu si care au respectat un contract de lunga durata. Este indicat sa stabilesti o sedinta platita, pentru o astfel de ocazie iti da tie sansa de-a vedea cum se acomodeaza copilul cu noua sa bona si cum interactioneaza intr-un mediu ceva mai informal. Daca totusi optezi pentru o cresa, un astfel de loc ar trebui sa ofere un program felxibil, spatiu de joaca in aer liber, acreditari valabile si angajati pregatiti.
Dimineti mai usoare – Ca sa poti incepe dimineata cu forte proaspete, incearca sa pregatesti totul din seara precedenta. Pregateste-te pachetul pentru pranz al copiilor, calca-le hainutele, dar nu le uita nici pe ale tale, si toata lumea la dus! De asemenea ar fi o idee buna sa te gandesti cu o seara inainte ce vei pregati pentru micul dejun si toate bagajele celor mici sa fie pregatite si puse la usa (pentru a nu uita nimic acasa). Te poti uita peste programul de a doua zi si poti realiza un program, astfel incat tu si sotul tau sa impartiti sarcinile (cat timp unul dintre voi imbraca copiii, celalalt pregateste masa pentru micul dejun). De asemenea, tot cu o seara inainte, poate fi si momentul in care, daca este nevoie, se pot schimba anumite lucruri, pentru ca toata lumea sa se bucure de o dimineata placuta si nu de un moment ca la maraton, in care fiecare este sub presiunea timpului.