Despre travaliu s-au scris multe pagini si pana sa ajungi acolo poti excela la teorie. Nu te astepta sa-ti dezvaluim adevarul absolut, insa iata ce este normal, ce nu este, si mai ales, la ce sa te astepti.
Asteapta-te la imprevizibil – Acum, in timpul sarcinii, probabil ca mergi la cat mai multe cursuri pentru viitori parinti, citesti cam tot ce se poate citi despre travaliu si despre nastere. Este adevarat ca atat cartile cat si cursurile au tendinta de a te introduce in subiect si iti explica subiectul, insa pastrand ideea de ansamblu. Detaliile sunt pana la urma subiecte sensibile, surprinzatoare si uneori jenante. Faptul ca vei stii la ce sa te astepti te face sa ai un travaliu ceva mai usor de suportat si sa cunosti scenariul, macar in teorie. Citeste mai departe si pregateste-te!
Tremuri – Faptul ca simti cum iti clantane dintii efectiv, este un efect pe care il resimt mai mult de jumatate dintre viitoarele mamici. Nu are nicio legatura cu frigul, ba dimpotriva, temperatura corpului urca doua grade in timpul travaliului, facandu-te sa-ti fie cald. Nu se cunoaste exact ce cauzeaza aceasta stare, insa medicii sustin ca poate avea legatura cu incompatibilitatea de sange. In timpul travaliului, o cantitate destul de mica din sangele fetal trece in cel al mamei si atunci se poate produce aceasta usoara incompatibilitate. De exemplu, tu ai grupa A si micutul tau are grupa B de sange, iar reactia mamei este de tremur si senzatii de frig.
Sunete ciudate – Pe masura ce bebelusul incepe sa coboare pe canalul ce precede nasterea, pregateste-te ca presiunea care este pusa pe intestine sa produca gaze. Se intampla si mai adesea daca ai facut o epidurala, care paralizeaza pentru moment zona sfuncterului. Un alt aspect neplacut poate fi faptul ca exact in momentul nasterii este posibil sa ai un scaun, deoarece pe masura ce capul bebelusului inainteaza pe canal, rectul este „fortat” sa elimine. Nu-ti face griji, aceste lucruri se intampla adesea. Nu este ceva ce medicii si asistentele nu au mai vazut sau auzit.
Comportament ciudat – In timpul travaliului, mai ales daca nu ti s-au aplicat medicamente pentru durere, este posibil sa tipi, sa plangi, sa vorbesti urat cu sotul tau sau chiar cu medicul. Unii doctori povestesc despre situatii precum cea in care viitoarea mama s-a simtit atat de inconfortabil incat si-a smuls hainele de pe ea si a nascut goala. Toate aceste reactii sunt normale, ele reprezinta doar raspunsul la durere si la epuizare. Poti da vina si pe hormoni, desigur, deoarece travaliul provoaca o schimbare brusca in nivelurile de estrogen si progesteron. Daca simti ca pierzi controlul, nu te simti rau pentru asta si nu lasa sentimentele de vina sa te macine. Atat medicii cat si asistentele sunt destul de obisnuiti cu astfel de reactii si pana la urma, a doua zi iti poti cere iertare pentru acest comprtament care nu te defineste.