In societatea globala si multiculturala in care traim, toleranta reprezinta o necesitate absoluta. Asa numitele etnii si minoritatile reprezinta in anumite state aproape jumatate din populatie, ceea ce inseamna ca societatea se diversifica. Intalnim o multitudine de religii, casatorii intre oameni de acelasi sex, copii cu handicap care urmeaza cursurile unei scoli obisnuite.
Copiii din ziua de astazi sunt pusi in fata acestui experiement, de a interactiona cu oameni care fac parte din culturi diferite. Trebuie sa-i invatam pe copiii nostri sa sustina diversitatea, nu sa o tolereze. Secretul va fi asadar sustinerea acestei diversitati. Pentru aceasta este absolut necesar sa-ti inveti copilul sa gandeasca liber.
In afara de culoarea pielii, orice prescolar poate observa ca unii oameni sunt mari, in timp ce altii sunt mai slabi, ca unii sarbatoresc Craciunul in timp ce altii nu o fac, si ca unii copii sunt mai destepti decat altii. Va observa pana si accentul diferit al vanzatorului de la magazin.
Vorbesti cu copilul despre aceste diferente? Probabil ca nu tot timpul. Majoritatea parintilor de culoare alba nu vorbesc cu copiii lor despre probleme rasiale, conform unor studii. Parintii de culoare neagra, in schimb, aduc subiectul acesta in discutie, pentru ca oamenii de culoare sunt nevoiti sa isi pregateasca copiii pentru momentele neconfortabile cu care se vor intalni in viata.
Cu un copil in varsta de 3-4 ani poti adopta metode variate de explicatie prin forme, culori sau marimi. Poti chiar sa tii intr-o mana un mar verde si in cealalta unul rosu. Arata diferit pe dinafara, insa sunt la fel in interior… asa sunt si oamenii. Cauta oportunitati pentru a-i creste respectul pentru aceste contraste. Ai putea spune „Uita-te la fata aceea, vezi ce impletituri frumoase are?” sau „Ai auzit ca acel baietel vorbeste in limba italiana cu bunica sa si in engleza cu prietenii? Tie nu ti-ar placea sa stii sa vorbesti mai multe limbi straine?”
Daca simti ca te agiti cand copilul te intreaba ceva, fa un efort astfel incat sa-i raspunzi la obiect. De multe ori evitam sa raspundem la anumite intrebari ale copiilor, insa asta nu-i opreste pe ei din a observa tot ce se intampla in jurul lor.
Un copil in varsta de patru ani a intrebat-o pe mama sa odata de ce este asa de grasa o femeie, si a aratat cu degetul catre aceasta. Prima reactie pe care a avut-o mama sa a fost sa incerce sa-l faca pe copil sa taca. Apoi mama i-a explicat ca oamenii sunt de toate marimile si culorile, precum sunt si jucariile. Asta nu inseamna ca nu sunt normali, asa cum asta nu inseamna ca nu ne jucam cu toate jucariile pe care le avem.
sursa foto: www.sturgiscanada.com