Asociatiile de sanatate recomanda alaptarea ca fiind cea mai buna alegere pentru bebelusi. Alaptarea ajuta in lupta cu infectiile, previne alergiile si protejeaza impotriva multor boli. Este un start perfect pentru o viata sanatoasa a viitorului adult.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv pana la varsta de 6 luni. In plus, alaptarea este incurajata pana la 24 de luni si chiar mai mult, daca este posibil.
Nestlé sustine aceasta recomandare privind alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata de continuarea alaptarii si de introducerea unei alimentatii complementare, conform recomandarilor unui cadru medical sau ale unei autoritati sanitare.
Mai mult decat atat, Nestle mentioneaza expresia „alaptarea este ideala” pe ambalajele formulei de lapte pentru sugari. In plus, Nestle este implicat in educarea si informarea cadrelor medicale si a parintilor prin dezvoltarea de materiale educationale cu privire la beneficiile alaptarii si organizarea de campanii si seminarii pentru comunitatea medicala.
Desi expertii sustin ca laptele matern este cea mai buna alegere din punct de vedere nutritional, alaptarea nu este intotdeauna posibila pentru toate mamele, iar principala cauza este starea de sanatate precara. In Romania exista inca numeroase bariere in calea alaptarii. Atunci cand, consultandu-se cu medicul specialist, mamele si familiile hotarasc ca alaptarea nu este posibila, formula pentru sugari – singurul substitut de lapte matern adecvat recunoscut de OMS – joaca un rol major in furnizarea nutrientilor esentiali pentru sugari.
Cu o traditie de aproape 150 ani, Nestlé continua sa ofere sugarilor si copiilor mici produse de înalta calitate, inovative, indelung studiate pentru o nutritie sanatoasa. Sunt peste 200 de lucrari de cercetare publicate (de tip peer-review) si peste 90 de brevete de inventie depuse anual, Nestle investind continuu in cercetare si dezvoltare.
Intre varsta de 1 an si 3 ani, este esential ca cel mic sa primeasca cel putin o masa de lapte pe zi, aceasta fiind varsta la care procesul de crestere este accelerat iar necesitatile de energie si resurse sunt mai mari. Pentru a veni in sprijinul lui, laptele de crestere ii asigura cantitatile optime de fier, zinc, magneziu, calciu si vitamine.
Laptele de crestere este un prieten de incredere in dezvoltarea copilului, in drumul cel mai interesant in punct de vedere nutritional pe care acesta il parcurge, de la etapa de sugar la cea de copil mic. Fiecare portie asigura nutrientii esentiali de care are nevoie pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii normale, concentrati intr-o proportie adecvata pentru stomacelul sau.
O alta alternativa la hranirea cu lapte matern este laptele de vaca, insa, s-a dovedit ca acesta contine o cantitate ridicata de proteine si este deficitar in vitamine si minerale, necesare pentru o dezvoltare optima a copilului. De asemenea, acesta se digera greu, suprasolicitand rinichii si stomacul copilului, existand riscul de aparitie a problemelor digestive precum constipatia sau diareea. Nestle este primul si singurul producator de substitut de lapte matern inclus in indexul FTSE4Good, incepand cu luna martie a anului 2011.
In ultimii ani, laptele de orez, laptele de soia sau de migdale au inceput sa fie folosite ca alternative la laptele matern sau cel de vaca. Insa, este bine de stiut ca aceste tipuri de lapte nu furnizeaza cantitatea potrivita de elemente nutritive pentru a sustine o crestere sanatoasa a copilului.
Laptele de orez nu contine grasimi, proteine si nici calciu, insa, continutul de carbohidrati este foarte ridicat. Laptele de soia si laptele de migdale nu contin cantitatea adecvata de calciu natural, proteine si grasimi de care au nevoie copiii si bebelusii. De asemenea, laptele de soia poate influenta negativ absorbtia de calciu in organism. Copiii hraniti cu aceste tipuri de lapte, trebuie sa primeasca din surse naturale alternative cantitatea necesara de calciu, grasimi, proteine, vitamine si minerale.
Fiecare mama care se sfatuieste in prealabil cu medicul neonatolog si pediatru, are libertatea sa decida care este cea mai potrivita metoda de alimentatie pentru bebelusul ei.