Ce se intampla daca bebelusul adoarme numai leganat sau il iei din patut in patul mare? Incearca sa eviti acest obicei pe care parintii il fac adesea. Nu este momentul sa vina in patul mare pana cand nu a invatat sa se catere pe propriul patut. Astfel reprezinta un pericol pentru el sa ramana acolo, si il poti muta in patul mare.
Fie il luati pe cel mic in patul vostru, fie (si aceasta reprezinta o metoda mai buna) inlocuiti patutul cu un pat pentru copii. La culcare puteti avea acelasi ritual, de citit povesti, astfel incat adaptarea sa fie usoara. Indiferent de metoda pe care o alegi, explica-i copilului ca nu poate cobori din pat fara ca tu sa stii asta. Nu ai vrea ca micutul tau sa mearga in explorare prin casa, in mijlocul noptii.
Este adevarat ca nimeni nu doreste sa ajunga sclavul programului celui mic, dar adevarul este ca somnul in carucior, in scaunul de masina sau oriunde altundeva decat in pat nu-i ofera odihna necesara celui mic. Pentru a dezvolta obiceiuri bune de somn, micutul tau ar trebui sa aiba ceva familiar, un spatiu pe care sa il creezi atunci cand nu sunteti acasa, dar care sa-l faca sa se simta ca acasa. Este bine sa fii constant in ceea ce priveste ora de somn a copilului, indiferent de evenimentele la care trebuie sa participi. Asigura-te ca o bona sau cineva din familie te poate ajuta, atunci cand tu nu poti fi in preajma.
Ce se intampla daca nu are un program
Cheia unei copilarii reusite este constanta pe care o are parintele in tot ceea ce face pentru copil. Cu atat mai mult cu cat vorbim de programul de somn. Copiii mici au nevoie de ore de somn stabilite dupa un program, pentru a stabili ciclurile zi-noapte.
Pentru setarea ceasului biologic de asemenea este esential sa respecti un program de somn. O constanta il va ajuta pe micutul tau sa adoarma in jurul aceleiasi ore seara sau la pranz. Daca acest program se schimba de fiecare data, organismul nu mai stie cand sa adoarma. Chinul adormirii de seara la unii copii, se naste exact din aceasta lipsa de constanta in program. Unii parinti tind sa isi puna copiii in pat prea devreme, cand inca nu le este somn, sau prea tarziu, cand deja copilul este mult prea obosit pentru a adormi.
Exista, ca in orice caz, loc pentru putina flexibilitate. La un moment dat, copilul tau va dormi mai mult. Esenta este ca tu sa inveti sa fii atenta la semnalele pe care le transmite cel mic, astfel incat daca este nevoie sa ajustezi programul, sa stii cand este momentul potrivit.
Daca micutul este fericit si implinit, ulterior va avea si un somn linistit si o rutina pe care o va respecta. Daca este fastacit si morocanos, poate ca va avea nevoie de mai multe somnuri, seara va trebui culcat mai devreme, iar dimineata se va trezi mai tarziu.