Primii ani din viata copilului sunt si cei care aduc stres pentru parinti. A avea un copil reprezinta una dintre cele mai mari provocari si pentru a-i face fata trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa inveti lucrurile din mers, bazandu-te pe intuitie.
Colicii, refluxul gastroesofagian, dintii, toate acestea inseamna un cumul de nopti nedormite, in primul an de viata al copilului. Este greu sa empatizezi cu aceste sentimente daca nu esti parinte. Asadar, desi exista o multime de ajutoare, precum bonele sau consilierii in alaptare, parintii depasesc totusi multe momente de stres, dar niciun serviciu nu le ajuta suficient ajutor incat sa treaca perfect prin aceasta mare schimbare. Invata cu totii, evolueaza cu totii.
Nu este vorba numai de efortul in sine de a creste si ingriji un copil, ci de a reusi in toata aceasta valtoare, sa-ti gasesti un pic de timp si pentru tine, sustin psihologii. Schimbarea se produce dintr-o data. Ieri nu aveai copil, iar acum schimbi 12 scutece pe zi, imbratisezi, legeni, alinti un bebelus. Poate fi un soc pentru sistemul tau, dar daca te pregatesti inainte, chiar si teoretic, te poate ajuta sa te relaxezi mai mult.
Un plan bine stabilit – Este o idee foarte buna sa va organizati in ceea ce priveste vizitele din partea rudelor sau trezirile nocturne. De asemenea este crucial sa va puneti de acord cum apreciati faptul de a lasa copilul sa planga sau dimpotriva. Odata ce sunteti setati pe acelasi plan, din punct de vedete emotional si fizic, lucrurile merg mai bine. Evident totul merge mai bine pana cand intervine oboseala cronica cauzata de privarea de somn. Aceasta produce un dezechilibru atat fizic cat si psihic, si de cele mai multe ori, se traduce la mama prin depresia post-partum. Este rolul partenerului sa ramana aproape si sa-si sustina sotia.
Daca este posibil, incercati amandoi sa amanati proiecte in care v-ati implicat, pentru ca este posibil sa nu puteti duce la final tot ce va propuneti. Mixul acesta de nou-nascut si stabilirea unui program se poate sa nu mearga ca pe roate de la inceput. Este nevoie de timp pentru ca lucrurile sa se regleze si sa intre pe un fagas normal, acordati-va acest timp si faceti din asta o munca de echipa, pentru a nu cauza o tensiune care sa impacteze familia in anii care urmeaza.
Plan de dinainte de nastere
Inainte de-a naste, stabileste un program zilnic, o rutina prin care sa aveti amandoi timp macar pentru un dus. Primul an din viata unui bebelus necesita un nivel mare de adaptabilitate din partea parintilor. Este important sa-l lasi si pe cel mic sa te invete cum poti fi mai structurat, flexibil si cum poti cauta solutii creative. Trebuie sa inveti sa raspunzi si sa te adaptezi la nevoile copilului, iar asta poate reprezenta o mare provocare.