Inceperea diversificarii alimentatiei reprezinta o etapa plina de provocari pentru orice parinte. Cu toate acestea, vine la pachet cu o multime de intrebari si griji, mai ales cu privire la alergiile alimentare. Ce alimente pot cauza alergiile si cum le poti evita?
Este foarte important sa introduci gradual produsele in alimentatia celui mic, pentru ca in felul acesta vei observa daca dezvolta alergii. Daca nu vei avea rabdare sa faci acest lucru, este posibil sa infrunti ceva greutati in ceea ce priveste identificarea cauzei care sta la baza aparitiei alergiei. Daca, de exemplu, astazi i-ai oferit trei alimente diferite si dezvolta o alergie, nu vei sti exact care dintre produse a stat la baza alergiei.
Nu ordinea in care introduci alimente reprezinta cea mai mare grija, atata vreme cat alimentele ii ofera bagajul nutritional potrivit. De fiecare data cand introduci un nou aliment, trebuie sa astepti trei sau patru zile pana cand il vei introduce pe urmatorul. Nu elimina nimic din alimentele pe care micutul le-a mancat deja pana in acel moment, deoarece vei stii deja ca acestea sunt in regula daca micutul inca nu a avut o ractie adversa pana acum.
Cei mai puternici alergeni la bebelusi – De fiecare data cand vei introduce un nou aliment, vei vrea sa stii ca este sigur pentru cel mic, insa exista mai mult de 160 de alimente cu potential alergen, iar unele sunt mai periculoase decat altele. Urmatoarele opt categorii de produse si/ sau alimente sunt cunoscute ca reprezentand cauza alergiilor alimentare a peste 90% din cazuri. Poti astepta pana cand bebe mai creste pentru a-i oferi aceste alimente, in mod special alunele. Expertii sustin ca este o idee buna sa astepti pana la implinirea varstei de trei ani a copilului pana cand ii vei oferi alune. Intreaba pediatrul daca ai vreo nelamurire cu privire la orice aliment din lista de mai jos:
- Lapte de vaca
- Oua
- Alune
- Migdale
- Peste
- Midii
- Soia
- Faina
Simptome ale alergiilor alimentare – Alergiile alimentare apar de obicei imediat dupa ce alergenul a fost inhalat, de la cateva minute pana la cateva ore. Daca introduci un nou aliment, fii atenta la urmatoarele simptome:
- Piele rosie sau iritata
- Umflarea fetei, a limbii sau a buzelor
- Tuse
- Dificultati in respiratie
- Voma sau diaree
- Pierderea cunostintei
- Convulsii sau lesinuri