Parcurgerea fiecarei saptamani de sarcina poate fi o experienta de neuitat atat pentru tine, cat si pentru cei din jur. Fiecare etapa a sarcinii, fiecare ora sau zi vine cu ceva nou in dezvoltarea bebelusului, care reprezinta o adevarata masinarie.
Ce face bebelusul?
De dimensiunile unei alone, avand circa 8 milimetri, acesta si-a schimbat in mod evident infatisarea. In saptamana a saptea de sarcina bebelusului i se vor forma manutele, care nu sunt insa definitivate, aratand mai degraba ca o lopatica. Acestea vor putea fi miscate de catre bebelus intrucat are deja format un aport de fibra musculara.
Ochii si nasul ii sunt bine conturate, la nivelul ochilor formandu-se deja cristalinul, iar irisul se va colora. Pleoapele vor putea fi remarcate in aceasta perioada.
Cu toate ca este inca denumit generic un embrion, creierul sau se dezvolta cu mare repeziciune, fiind transparent si neted. Acesta va ajuta in aceasta perioada la crearea canalelor de trecere a lichidului cefalorahidian.
Ficatul deja format ajuta la transferal globulelor rosii din sange pana in momentul in care coloana vertebrala va putea prelua aceasta functie. Bebelusul are acum deja formate apendicele si pancreasul necesar secretiei de insulina in corp.
Cordonul ombilicat este deja foarte bine pozitionat si utilizat, fiind conectat parca la intestinele bebelusului care va prelua sangele matern pentru a-si asigura nutrientii necesari supravietuirii, procedeu parcurs in circa 30 de secunde. In aceasta saptamana de sarcina plamanii vor putea prezenta oarece functii ce vor ajuta la o minima respiratie.
Ce face mama?
Chiar daca deja sunteti bucuroasa ca o noua viata se va dezvolta in uterul dumneavoastra, totusi senzatia de disconfort pare sa va urmeze in permanenta.
Starile de greata matinale, dar si varsaturile destul de frecvente arata faptul ca exista un nivel tot mai mare de hormoni in organismul dumneavoastra, lucru benefic intrucat ajuta la o mai mare siguranta a unei dezvoltari armonioase a sarcinii. Cu toate acestea, pofta de mancare pare sa fie redusa intrucat aceste stari mai sus mentionate par sa va deranjeze destul de mult. Totusi, s-a demonstrate stiintific ca femeile care experimenteaza astfel de stari se vor simti mai bine dupa saptamana 14 de sarcina. Exista si gravide care nu experimenteaza nici un astfel de simptom.
Senzatia de urinare frecventa se datoreaza faptului ca uterul a crescut deja in dimensiuni, fiind de doua ori mai mare. De aceea, acesta va apasa vezica urinara care va va duce tot mai des la toaleta. De asemenea, nivelul crescut de sange, cu 10% mai mult, dar si un nivel ridicat de lichid fac ca rinichii dumneavoastra sa functioneze mult mai rapid. Spre sfarsitul sarcinii veti avea cu 45-50% mai mult sange in organism pentru a ajuta nevoile bebelusului inainte de nastere.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]