Este foarte normal ca un nou-nascut sa elibereze gaze chiar si de pana la 23 de ori pe zi. Atunci cand aerul nu poate fi eliminat, bebelusul devine agitat si incepe sa-l doarma burtica.
Gazele sunt produse in general de inghitirea aerului (mai ales atunci cand plange sau cand este alaptat) sau de sugerea suzetei.
Vei mai observa si simptomele de mai jos:
- Balonare
- Eructatie
- Crampe
- Abdomen intarit
Daca bebelusul tau are o stare generala buna si este agitat doar pentru cateva secunde, timp in care elimina gazul, acesta este un semn de normalitate si nu este cazul sa iti faci nicio grija. Chiar si atunci cand se inroseste, este totul sub control si nu inseamna ca ceva il deranjeaza extraordinar de tare. Daca intre episoade, bebelusul este fericit, probabil ca nu este nimic in neregula cu el, asigura pediatrii.
Cum il poti ajuta sa se simta mai bine
Gazele intestinale apar atat in cazul in care cel mic este hranit la san, dar si daca acesta este hranit cu biberonul. Poti urma pasii de mai jos pentru a preveni si a atenua aceste dureri pe care micutul tau le simte:
- Verifica pozitia de alaptare – Atunci cand il hranesti pe cel mic, fie ca este la san sau cu biberonul, incearca sa pozitionezi bebelusul cu capul mai sus decat stomacul. In felul acesta laptele aluneca in stomac si aerul urca spre partea superioara a acestuia, astfel incat bebelusului ii va fi mai usor sa eructeze. Incearca sa ridici biberonul usor, pentru a nu crea bule de aer in tetina si foloseste o perna de alaptat, pentru un suport mai potrivit;
- Ajuta-l sa eructeze – Una dintre cele mai bune metode pe care le poti aplica pentru ca micutul tau sa eructeze corect, este sa-l bati usor pe spate atat in pauza de alaptare, cat mai ales la final. Daca nu eructeaza imediat, lasa-l un pentru cateva minute pe pat, intins pe spate si apoi incearca din nou;
- Schimba tetina – Daca il hranesti pe cel mic cu biberonul, incearca sa-i adaptezi o tetina cu un flux mai lent de curgere a laptelui;
- Masaj – Incarca sa imiti mersul bicicletei miscandu-i piciorusele intr-un cerc imaginar sau plaseaza bebelusul pe burtica (in acest timp fii langa el, supervizandu-l). O baita calda de asemenea il va linisti pe micutul tau si il va ajuta sa elibereze gazul in exces.