Plansul, acest ghimpe din coastele proaspetilor parinti! Ce facem, cum il calmam, cum sa-l ajutam pe bebe? Intrebari, de multe ori fara raspuns, rasuna in capul tuturor parintilor, cand nu-si mai pot linisti bebelusul din plans.
Pentru tine, leganatul poate fi ca o experienta in parcul de distractii, dar pentru micutul tau, leganatul poate reprezenta solutia la problemele vietii sale. Este ca si cum s-ar intoarce in uter, acolo unde viata era buna. Acelasi lucru se intampla si cu infasatul. Incearca-l sa-l tii infasat nu prea strans, doar atat cat sa nu-si scoata manutele de acolo, pentru ca din reflex, se va misca si se va speria de propriile miscari. Aceasta va conduce, invariabil la o noua tura de plansete.
Schimba-i pozitia – Tendinta este de a-l plasa pe cel mic cu burtica in sus, dar atunci cand plange din cauza colicilor, aceasta pozitie nu ii va fi de ajutor. Incearca sa-l tii pe burtica, insa in bratele tale – sustinut cumva pe unul din bratele tale. Presiunea pe care o pui pe burtica il poate ajuta pe cel mic sa elimine gazul care ii produce disconfort.
Sunetele albe – Din nou in burtica mamei! Recreaza mediul pe care il avea bebelusul in uter folosindu-te de sunetele albe pe care le ai la dispozitie. Porneste un ventilator, masina de spalat, porneste aspiratorul sau radioul, intre doua frecvente, acolo unde se aude doar un fasait.
Linisteste-l – Bebelusii au un instinct puternic de supt, asadar faptul ca isi sugee degetul sau o suzeta il va ajuta foarte mult sa se linisteasca singur. In plus, studiile au demonstrat ca suptul ajuta la prevenirea sindromului de moarte subita.
Sasaitul – Sasaie in urechea micutului in timp ce il alinti si il legeni usor. Si nu fii timida, asigura-te ca bebelusul te aude in timp ce plange.
O scurta plimbare – In uter, bebelusul era obisnuit cu multa miscare, de aceea poate ca aceasta este cheia pentru ca cel mic sa adoarma. Fie il pui intr-un leagan pentru bebelusi, fie porniti masina si mergeti intr-o scurta plimbare. Nu porni la drum foarte departe de casa, daca este tarziu si esti foarte obosita sau proaspat trezita din somn.
Masaj – Atingerea ta poate calma colicii bebelusului. Foarte multi nou-nascuti adora atingerea piele pe piele, iar studiile demonstreaza ca bebelusii care sunt masati, plang mai putin si dorm mai bine in timpul noptii. Fa miscari ferme pe muschii picioarelor, bratelor, spatelui si pieptului micutului. Este posibil sa te transpuna si pe tine intr-o stare de calm.
Poarta bebelusul – In multe culturi straine, oamenii si-au purtat pruncii in sling-uri pe tot parcursul zilei, si fie ca erau purtati la pieptul mamei sau in spate, acestia stateau linistiti intreaga zi. Pe de alta parte, faptul ca porti bebelusul intr-un sling te ajuta si pe tine sa te ocupi de alte treburi pentru care ai nevoie de ambele maini.
Eructatia – Un bebelus care plange, poate inghiti foarte mult aer, care poate conduce la balonare si il va face sa planga inca si mai rau. Bate-l usor pe spate, tinandu-l in bratele tale, cu capul sau peste umarul tau.
Ia o pauza – Daca noapte de noapte beblusul iti plange, atunci viata devine brusc foarte grea. Este firesc sa te simti coplesita, frustrata si in urma cu toate indatoririle. Daca nimic nu pare ca functioneaza, ia o pauza! Lasa copilul cu sotul tau sau un alt membru al familiei si ia-ti un timp pentru a te reculege.
Mergi le medic – Daca te ingrijoreaza starea de plans neconsolat a bebelusului tau, programeaza-l la medicul pediatru. Acesta te poate ghida. Sunt mari sanse sa nu fie o problema medicala la mijloc, pentru ca unii bebelusi pur si simplu se adapteaza mai greu decat altii. De fiecare data cand plange, nu uita doua lucruri: nu o face din vina ta si gandeste-te ca nu va fi asa pentru totdeauna!