Te gandesti deja la sexul viitorului tau copil? Inca este prea devreme pentru a fi descoperit. Nu-ti ramane decat sa astepti pana ce acestea vor fi pe deplin formate pentru a depista daca bebelusul tau este baiat sau fata.
Ce face bebelusul?
Desi cantareste aproape un gram si masoara cam un centimetru, fiind asemenea unei alune, bebelusul creste vertiginos in saptamana a opta de sarcina. Mainile si picioarele i se alungesc pe zi ce trece, fiind mult mai mobile. Degetele incep sa se observe, cu toate ca sunt inca invelite intr-o memebrana. Pumnii, gleznele si genunchii sunt mai flexibili, putand fi indoite cu repeziciune.
In toata aceasta perioada, bebelusul incepe sa se miste in uterul tau, chiar daca este inca la stadiul de embrion. Cu toate acestea, miscarile nu le vei putea resimti inca. Coada embrionara incepe sa dispara.
La nivelul aparatului respirator se vor forma bronhiile care il va ajuta, intr-un mod primitiv, la respiratie. Creierul se dezvolta destul de rapid, formand celule nervoase primitive. Si pe plan cardiac, bebelusul cunoaste o buna dezvoltare. Inima ii bate cu aproape 150 de batai pe minut, de doua ori mai mult decat bataile tale. Urechile, varful nasului, dar si buza superioara vor putea fi mai bine recunoscute, capatand forma. La nivel digestiv, bebelusul continua sa se dezvolte, intestinele sale lucrand cu ajutorul cordonului ombilical de care este legat de mama pentru primirea de substante nutritive sau de oxigen, necesar pentru dezvoltare si supravietuire.
Ce face mama?
Desi o etapa inca destul de grea, mama trebuie sa faca fata tuturor modificarilor ce se petrec atat in interiorul, cat si in exteriorul organismului ei. Vorbim de interior atunci cand ne referim la aportul destul de mare de hormoni care va da o stare de disconfort generala pentru mama, predominand greturile si varsaturile matinale. Volumul crescut de sange si de lichid din corp o vor determina pe aceasta sa mearga mai des la toaleta. Uterul ia in volum suficient de mult, ajungand de cateva ori mai mare decat inainte de sarcina. In faza finala, acesta va ajunge de 1000 de ori mai mare decat la inceputul acestei curse a sarcinii.
Pe plan exterior, mama va resimti o anumita greutate abdominala. De asemenea, chiar daca nu este destul de vizibil, va mai lua in greutate cateva sute de grame, sanii fiind principalele organe ce se vor mari ca volum, fiind de acum inainte necesara marirea numarului la sutien, dar si folosirea unui sutien cu o mai buna sustinere decat inainte. Talia se ingroasa in asa fel incat veti constata ca, incet incet, nu veti mai incapea in vechea garderoba.
Problemele legate de somn, generate de disconfortul datorat perioadei de acomodare, duc catre o stare de oboseala epuizanta pentru mama. De aceea, in toata aceasta perioada este recomandat un program zilnic de somn de minim 10 ore.
Regimul alimentar echilibrat bazat pe multe fructe, legume si lactate va trebui completat conform recomandarilor medicale cu un surplus de vitamine si minerale pentru a i se asigura bebelusului suplimentii nutritivi de care are nevoie in propria sa dezvoltare.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]