Probabil ca una dintre cele mai frumoase experiente va fi aceea cand iti vei vedea micutul facand primii sai pasi. Odata cu emotia apare si o realitate dura in discutie: esti parintele unui copil care merge, iar viata nu va mai fi niciodata ca inainte.
Conform specialistilor, bebelusii incep sa mearga intre varsta de 12 si 14 luni. Cei care se grabesc si sunt mai dibace, experimenteaza arta mersului inca dinainte de prima lor aniversare. Parintii lor sunt mandri, insa viata de parinte al unui copil care merge devreme vine in intampinare cu niste provocari neasteptate.
Majoritatea copiilor care incep sa mearga in jurul varstei de 11 luni, ii vor face pe parintii lor sa alerge serios, pentru ca vor fugi care incotro, se vor catara si vor crea acel haos asociat cu un uragan tropical.
Retine ca nu trebuie lasat singur nicio secunda, pentru ca daca ai intors spatele, in secunda doi va alerga pe masa din bucatarie. Copiii atat de mici nu au dezvoltat acest concept al pericolului si de la mersul in patru labe, ajung instant sa zburde ca nazdravanii.
Mai tii minte acele dupa-amieze lenese in care petreceai timpul impreuna cu prietenele si bebelusii lor? A devenit trecut. Conceptul de picnic nu se mai potriveste acum, la fel cum nu mai exista discutie de vreo relaxare. Te vei trezi la sfarsitul vizitei realizand ca de abia ai schimbat trei vorbe cu prietena ta, pentru ca ati fost amandoua ocupate sa alergati dupa copii, care la randul lor alergau dupa porumbei.
Pentru mame este o munca destul de grea si simt adesea ca nu pot tine pasul cu micutul. Practic corpul lor se dezvolta mai repede decat creierul, si efectiv nu realizeaza notiunile de inaltime sau de spatiu. Se catara in locuri foarte periculoase, incepand cu mobila din casa, iar momentul in care surprinzi aceasta imagine este de-a dreptul coplesitor. Copiii nu cunosc notiunea de pericol si considera ca a se catara pe un scaun sau pe masa este ceva distractiv. Biata inima a mamei, de abia supravietuieste acestor momente!
Fie ca accepti asta sau nu, micutul tau se dezvolta cat ai bate din palme, iar bebelusul de alta data dispare si se transforma in copilul de astazi. Bineinteles, precum multe alte provocari pe care le infrunta parintii, aceasta vine si ea cu avantajele sale. Practic copilul tau merge de acum, el nu se mai taraste, nu mai baga in gurita tot ce gaseste in drumul sau, si nu mai colecteaza pe hainute toate petele de pe podea.
Din fericire, este si aceasta o faza, peste care micutul tau va trece si apoi isi va pastra figurile noi pentru defilarea din parc. Adora sa alerge, insa de acum este mare si nu-ti mai faci griji pentru ca este posibil sa cada si sa se loveasca tare. Te intorci iarasi la confortul paturicii de picnic – de acolo il poti urmari pe cel mic facand toate giumbuslucurile care ii consuma, pana la urma, energia.