Alaptarea este metoda naturala prin care iti hranesti nou-nascutul, dar nu vine intotdeauna de la sine. Este de ajutor sa intelegi ca totul e ca un nou dans pe care il inveti, iar tie si micutului tau partener va va lua ceva timp pana cand veti fi pe acelasi ritm.
Pe masura ce vei invata sa-ti sustii micutul intr-un mod care sa-i fie atat lui cat si tie confortabil, bebelusul se va adapta la noua modalitate de hrana – suptul. Nu va fi usor pentru el sa coordoneze suptul, inghititul si respiratia, insa cu mult exercitiu (si probabil si cu putin ajutor de specialitate din partea unui consultant in lactatie), alaptatul devine ceva usor si natural.
Iata totusi care sunt cele cateva probleme, pe care majoritatea mamelor la inceput de drum le intampina.
Nu se satura
Nasterea in sine este un proces tare dificil, atat pentru mama, dar si pentru bebelus, asadar ii va lua ceva timp celui mic pana cand va invata sa se alimenteze eficient. Il poate ajuta daca aveti contact piele pe piele. Tine-l intins pe abdomen, astfel incat sa ajunga cu capsorul pe pieptul tau. Cand observi ca da semne de foame precum miscarile din gurtita care imita suptul, faptul ca-si duce pumnul la gurita, ofera-i sanul. Sustine-l bine, si introdu-i intreg mamelonul in gurita. Daca lactatia inca nu s-a declansat, ii poti oferi lapte printr-o pompita cu un furtun care conduce catre san, astfel incat cel mic sa inteleaga ca laptele vine de la san. Incearca sa nu cedezi tentatiei de a-i oferi biberon, deoarece in aceasta perioada i se va imprima o alta actiune de sugere si va deveni confuz, ceea ce poate conduce ulterior, la refuzarea sanului.
Este dureros
O usoara inflamare a mameloanelor este normala in primele zile – este ca si cum ai merge pentru prima data cu o pereche de pantofi. Cu toate acestea, durerea nu ar trebui sa devina insuportabila. Daca mameloanele tale dor cu adevarat si sunt aspre si crapate, este posibil ca cel mic sa nu aiba o pozitie corecta, ceea ce conduce la aparitia acestor ragade. Gurita ar trebui sa fie larg deschisa, cu barbita sa preseze pe san, iar nasucul sa nu atinga sanul, pentru ca exista riscul sa se sufoce. Daca simti dureri in continuare, cere ajutor specializat.
Este somnoros
Daca bebe are gurita plina cu lapte, asta il va face sa mai vrea. Incearca sa-i storci un pic de lapte la inceputul alaptarii, astfel incat sa-l stimulezi. El va suge si va inghiti, si procesul se va repeta tot asa. Un alt reflex care il ajuta la supt este daca il freci usor in palma. Este un reflex care il conecteaza la san.
Sani prea plini
Majoritatea femeilor experimenteaza cateva zile de sani angorjati (sunt fierbinti, tari si foarte sensibili), pe masura ce laptele se „instaleaza”. Se intampla asa datorita circulatiei care este la un nivel foarte crescut in aceasta zona, si se instaleaza la prima nastere. Pentru ca sanii se umfla foarte mult, va fi mai dificil pentru cel mic sa se ataseze, iar ca sa-l ajuti poti impinge inapoi cu degetele, zona umflata, astfel incat cel mic sa poata prinde mamelonul. Starea de angorjare poate fi ameliorata prin dusuri caldute sau chiar aplicand frunze reci de varza, dupa alaptare.