Cand vine vorba de viata de parinte, cele mai discutate aspecte sunt sfaturile care vin din stanga si din dreapta de la prieteni binevoitori, rude experimentate sau chiar de la straini. In mod normal vorbim acum despre sfatul care nu este solicitat.
Cu sfatul care nu este solicitat de catre parinte, are de-a face acesta cel mai des, luptandu-se cu remarci venite de la oamenii din supermarket, de la postas sau din sala de asteptare de la medic. Totul invartindu-se in jurul experientelor cu bebelusii care plang, care au colici, care sunt imbracati fie prea subtire, fie prea gros.
Viata e mai usoara atunci cand te simti util, fie ca ajuti pe cineva care chiar are nevoie de tine, fie ca oferi un sfat din intelepciunea-ti infinita. Uneori pana si parintii nostri, bunicii celui mic, tind sa ne testeze limitele, sau poate ca este vorba despre prietenii care tocmai experimenteaza viata de parinte si toate informatiile sunt atat de proaspete, incat simt nevoia sa le impartaseasca. Probabiul ca diferenta o face medicul pediatru, care vine cu solutii salvatoare in care te increzi cel mai mult, in toata aceasta mare de sfaturi.
O prietena iti poate spune ca este greu sa alaptezi, si ca este normal sa te simti indurerata, epuizata si la capatul puterilor. Daca nu traiesti experienta aceasta, inseamna ca te numesti o norocoasa? Probabil ca nu, daca erai dinainte pregatita cu ideea ca alaptarea nu are cum sa se instaleze instant. Asteptarile tale sunt cele care fac o experienta sa para normala sau dimpotriva, ceva imposibil de trait.
Iata cateva sfaturi, dintre cele mai importante pe care le ofera un parinte, atunci cand este intrebat:
- Indiferent ce ai face, vei fi intotdeauna judecat, asadar fa mereu ceea ce iti spune instinctul tau ca este corect;
- Incearca miracolul sunetelor albe!
- Nimeni nu s-a nascut invatat. Fii perseverent!
- Nu e anormal sa te mai saturi din cand in cand;
- Acesta nu este un examen la care sa iei ceva mai mare nota;
- Daca esti obsedat de curatenie, calmeaza-te! Daca este prea mare dezordine, alege o camera din casa pe care sa o aranjezi si sa te retragi acolo ca intr-un sanctuar;
- Asculta-l pe cel mic si asculta-ti inima, tu esti singurul care stie ce nevoie are copilul tau;
- Asadar inca nu merge? Nu te ingrijora, intr-o buna zi nu va merge la birou, tarandu-se in patru labe, la costum, grabindu-se catre sedinta;
- Ai grija si de tine;
- Alege ce este bine pentru tine, nu conteaza ce fac sau ce cred ceilalti;
- Fiecare copil se dezvolta la vremea lui, asadar nu-l compara. Asigura-te doar ca progreseaza;
- Este haos, asa este viata cu copii mici – fabuloasa, minunata, obositoare;
- Daca bebelusul tau doarme noaptea, nu te lauda in fata altor parinti;
- Nu-ti fie teama sa ceri ajutor;
- Asculta sfaturile care ti se ofera, trece-le prin propriul tau filtru de judecata si abia apoi decide daca ti se potrivesc sau nu.