Atunci cand ai un bebe care doarme intreaga noapte, nu prea ai pentru ce sa-ti faci griji, iar dimineata va treziti amandoi odihniti pentru o noua zi de joaca si descoperiri. Daca scenariul nu este asa, incepi sa-ti faci griji? De ce se trezeste bebe noaptea?
Cand va dormi toata noaptea?
Apropos, toata noaptea este definita prin cinci ore consecutive de somn, nu opt sau 12, asa cum am fi tentati sa credem.
Cum il invat sa adoarma singur?
Majoritatea bebelusilor cu varsta sub patru luni au nevoie de ajutor pentru a adormi. Ia in considerare ca un pic de alint il ajuta pe cel mic sa se simta confortabil si sa adoarma mai repede. Pana la urma nici noi, adultii, nu ne urcam in pat si adormim in trei minute. Avem nevoie de un cadru pentru a putea intra in starea de somn (fie ca citim, bem o cana cu ceai sau lapte sau pur si simplu ne imbratisam partenerul).
Ti se intampla sa ai nopti in care sa adormi greu desi ai avut o zi foarte obositoare? Exact asa este si micutul tau si inainte de-a adormi, are nevoie de tine pentru a-l alinta si pentru a-l linisti.
Obiceiuri nepotrivite?
Unii experti sustin ca pana si imbratisarile inainte de nani pot fi niste obiceiuri nepotrivite. Dar bebelusul tau are nevoie sa simta afectiunea in fiecare moment al zilei, astfel incat sa se dezvolte sanatos. Are nevoie de asigurari si raspuns la nevoile sale astfel incat sa-si dezvolte increderea in sine si in tine – acestea va dura apoi o viata intreaga!
Cateodata, cand esti foarte obosita, dupa o noapte de nesomn, ai nevoie de ajutor. Dar cum reusesti sa il primesti? Membrii familiei sunt cei care te pot ajuta, in primul rand. Nu iti face griji pentru ca vei fi judecata; majoritatea membrilor unei familii se simt onorati sa isi ofere ajutorul, iar daca la randul lor au copii, inteleg chiar si mai mult toata aceasta nevoie de odihna. Cu ocazia asta poate ca iti vor povesti cat de greu le-a fost lor in perioada in care aveau nevoie de ajutor, si despre toate incercarile vietii de proaspat parinte.
Daca iti permiti un ajutor de specialitate, o asistenta (doula) ar fi cel mai bine pentru o proaspata mamica. Deoarece este angajata si este platita de catre tine, nu trebuie sa ai retineri in a-i spune ceea ce doresti si cum vezi tu ajutorul primit din partea ei. O doula poate sta cu tine cateva ore, sau poate avea grija de bebelus, cat timp tu recuperezi din somnul pierdut. Ea poate gati, te poate ajuta la curatenia in casa, exact asa cum ar face propria ta mama sau o prietena foarte buna.
Exista intotdeauna si varianta de a-i cere sfatul medicului pediatru, de a-l intreba despre tot ceea ce te ingrijoreaza legat de somnul bebelusului, sau mai degraba de lipsa de somn. Fie ca te va sfatui sa il lasi sa planga mai mult sau poate ca bebelusul va fi testat pentru a te asigura ca nu are probleme de sanatate, fii sigura ca vei primi sfaturi pe care vei alege singura daca le urmezi sau nu.