Odata cu alaptarea incep si problemele. Nu trebuie sa te sperii, ci doar sa ai asteptarile corecte. Iata cateva aspecte pe care majoritatea mamicilor care alapteaza le experimenteaza.
Bebe vrea papa tot timpul
Faptul ca bebe este alaptat nu face altceva decat sa stimuleze si mai mult productia de lapte, asadar cu cat bebe suge mai mult, cu atat vei produce mai mult lapte. Laptele matern se digera foarte usor, astfel incat este usor de inteles de ce bebelusului tau pare ca ii este foame incontinuu. In mod normal poate exista o pauza de doua ore intre hraniri, iar pe masura ce capacitatea stomacului celui mic creste, alaptarile vor fi mai eficiente, in sensul ca vor dura mai putin si vor fi mai rare.
Fluxul laptelui il ineaca pe cel mic
Daca fluxul de lapte este prea puternic pentru cel mic si pare ca se ineaca, deoarece nu are timp sa inghita, din cand in cand ridica bebelusul si pune-l la loc atunci cand fluxul incetineste. De asemenea poti incerca sa sustii bebelusul intr-o pozitie ceva mai verticala. Pe masura ce va creste, bebe se va descurca sa faca fata unui flux mai rapid.
O pata rosie pe san
Aceasta poate fi un canal de lapte infundat, sau un inceput de mastita (care de obicei se declanseaza atunci cand un canal este infundat). De fiecare data cand iti simti sanii umflati si calzi, cel mai bun tratament ramane incalzirea, odihna si golirea acestora. Daca zona rosie nu dispare in timp de 24 de ore este indicat sa ceri opinia unui medic, deoarece este posibil sa iti prescrie antibiotice.
Pierd laptele?
De fiecare data cand bebe pare ca nu s-a saturat, fiecare mama incepe sa-si faca griji ca pierde laptele. La aproximativ 10-12 saptamani de la nastere, sanii tai tind sa fie mai moi si mai relaxati. Aceasta este si perioada in care mamele isi fac griji ca incep sa piarda laptele. Dar aceasta inseamna ca apetitul micutului si cantitatea de lapte pe care o produci, in sfarsit se sincronizeaza. Acum stii ca produci exact cantitatea de lapte de care are nevoie bebelusul tau.
Cum stiu ca produc suficient lapte?
Iti poti da seama de asta daca observi ca scutecele bebelusului tau sunt ude si ca are suficiente scaune pe zi, ca acesta castiga in greutate si nu exista alte cauze pentru care iti poti face griji. Daca bebelusul are nevoie de mai mult, organismul tau va intelege mesajul si asa se va intampla. Este foarte important sa fii relaxata si sa te bucuri de noua ta postura. Nu uita sa ai o dieta echilibrata si sa bei cat mai multe lichide.
Bebe musca
Majoritatea bebelusilor isi incearca dintisorii, atunci cand acestia isi fac aparitia. Dar se poate intampla sa te muste si atunci cand gingiile sunt inflamate. Nu trebuie sa dai copilul la o parte ci dimpotriva, sa-l apropii de san cu nasul, astfel incat, pentru a respira, vor da drumul singur la san. Ii poti oferi jucarii gingivale pentru a-i linisti durerile si incearca sa nu reactionezi puternic atunci cand te musca – ai putea sa-l sperii pe cel mic sau pe de alta parte, sa se simta incurajat sa te muste, doar pentru a-ti observa reactia.