Unul dintre cele mai placute aspecte ale vietii cu bebe este chiar crearea relatiei cu acesta. Daca atat tu cat si sotul tau veti interactiona des cu micutul, el va incepe in scurt timp sa realizeze diferenta dintre voi.
Fiecare dintre voi trebuie sa aveti ocazia de a interactiona si de avea contact piele pe piele cu micutul. De fiecare daca cand este hranit sau cand pur si simplu plange, il poti plasa pe abdomenul tau si vei observa ca bebe se va linisti.
In mod special bebelusii nascuti prematur, sau cei cu probleme vor raspunde pozitiv la masaj. Dar nu uita ca masajul trebuie realizat cu multa blandete, deoarece micutii sunt tare fragili. Inainte de a incepe sa ii faci masaj celui mic, asigura-te ca stii corect tehnica, analizand DVD-uri, citind carti sau ghiduri si intreband un specialist. Exista si cursuri pe care le poti urma.
Hranirea micutului reprezinta un moment potrivit pentru relationare. Bebelusii raspund la mirosul si atingerea mamei si a tatalui. Daca la nastere nu au existat complicatii, cadrele medicale te vor sustine in alaptarea nou-nascutului. In orice caz, acest lucru nu este intotdeauna posibil imediat dupa ce ai nascut, desi este ideal ca un contact sa aiba loc imediat dupa nastere.
Parintii care adopta sunt cei mai ingrijorati cu privire la relatia dintre ei si copil. Desi o relationare poate avea loc mai devreme decat se asteptau, parintii unui copil adoptat nu ar trebui sa fie surprinsi, deoarece teoretic, relationarea unui copil cu parintele sau poate decurge foarte natural, chiar daca acesta este sau nu este parintele biologic.
Factori care afecteaza crearea relatiei
Din mai multe motive, relationarea poate fi intarziata. Viitorii parinti isi formeaza o imagine despre emotiile pe care le vor trai. Atunci cand, la nastere, sau dupa adoptie, iti cunosti copilul, realitatea iti poate ajusta acea prima imagine pe care ti-ai creat-o. Chipul bebelusului reprezinta prima unealta in cearea unei relatii, si joaca un rol esential in comunicare.
Hormonii pot influenta de asemenea relationarea. Asa cum alaptarea in primele ore dupa nastere poate ajuta la formarea unei bune relatii mama-bebelus, la fel se poate sa nu se petreaca o dragoste la prima vedere, din cauza hormonilor mamei, care ulterior pot conduce si catre o depresie post-partum. Crearea unei relatii poate intarzia si din cauza faptului ca mama este epuizata, dupa o nastere dificila.
Daca bebelusul tau va petrece putin timp la terapie intensiva, vei fi deprimata si din cauza faptului ca il vei vedea inconjurat de fire si echipamente medicale, insa nu uita ca relatia cu bebelusul este esentiala. Atunci cand bebe este pregatit, tu trebuie sa il iei in brate si sa il alaptezi, iar intre timp el va simti ca esti acolo, privindu-l, soptindu-i vorbe frumoase si sustinandu-l. Iti va recunoaste vocea si va fi receptiv la aceasta.
Daca simti ca nu ai creat o relatie cu bebe dupa prima alaptare, poti discuta oricand cu un specialist despre tot ceea ce te ingrijoreaza. Acesta poate fi un semn de depresie, sau poate fi vorba despre oboseala ultimelor zile. Nu exclude nici posibilitatea ca venirea pe lume a micutului sa te fi coplesit. In orice caz, cu cat se identifica o problema mai rapid, cu atat este mai bine. De asemenea te ajuta sa impartasesti sentimentele cu alti proaspeti parinti. Intereseaza-te de diferite grupuri la care poti adera.
Crearea unei relatii cu bebelusul reprezinta o experienta personala care se construieste in timp. Nu exista o formula magica si nu poate fi fortat acest proces. Pe masura ce vei deveni mai relaxata, si copilul tau se va obisnui cu rutina zilnica, aceasta devenind din ce in ce mai previzibila pentru bebe.