Ai observat vreodata ca zgomotul produs de vant sau de ocean te relaxeaza si iti induce o stare de impacare? Sasaitul este o parte atat de importanta din noi, incat ii relaxeaza chiar si pe adulti.
Pentru nou-nascuti, sasaitul tare reprezinta sunetul linistii, remediul la plans. Totusi, sasaitul ar putea parea o modalitate ciudata de a linisti un bebelus care plange. Cu toate acestea, si punerea in functiune a unui aspirator pare la fel de ciudata. Si totusi, multe carti despre ingrijirea sugarilor recomanda acest lucru! De ce este acest sunet atat de special? Raspunsul este simplu: acest zgomot alb imita experienta din uter a bebelusului tau si ii activeaza reflexul de linistire.
In uter, fatul aude estompat zgomotele care se petrec „in afara”. Valurile succesive de sange travereseaza arterele uterine si produc acest sunet sasait, care se aude la fel de tare ca un vant puternic in padure. In urma studiilor, s-a constatat ca sunetul din uter are o intensitate incredibila, de 89 de decibeli (mai tare decat un aspirator). Ca sa-ti faci o idee clara despre cum suna asta, incearca sa-ti bagi capul in cada cu apa, in timp ce robinetul este deschis la maxim.
Asadar nu-ti face griji ca micutul tau ar putea fi coplesit de un sunet atat de puternic. Cu toate ca sunetul din interiorul uterului este mai puternic decat al unui aspirator, bebelusul tau nu il aude atat de tare pentru ca urechea lui medie este plina cu lichid, canalul urechii absoarbe sunetul si este infundat cu vernix, iar timpanele lui sunt groase si ineficiente.
Acesti factori de estompare a sunetelor persista cateva luni dupa nastere. Treptat, auzul bebelusului tau se imbunatateste, pe masura ce timpanul lui se transforma, trecand de la grosimea hartiei la consistenta celofanului subtire, care vibreaza la orice sunet, nu conteaza cat de mic. Totusi in primele luni, auzul lui slab reduce intensitatea sasaitului sau a zgomotului unui aspirator, transformandu-le intr-un bazait reconfortant.
Imagineaza-ti socul bebelusului tau cand iese din lumea intrauterina, plina de suieraturi, in linistita lume a soaptelor si a mersului in varful picioarelor, creata de parinti pentru nou-nascutii lor. Desigur, noi ne savuram odihna intr-o incapere cufundata in tacere, insa pentru bebelusul tau, linistea poate fi asurzitoare. Iar auzul lui inabusit va face ca locuinta sa para si mai goala si pustie.
Nou-nascutii trec printr-o stare de privare senzoriala, asa ca nu ar trebui sa ne mire daca plang fiindca sunt inconjurati de prea multa liniste. E ca si cum ar spune: „Cineva sa faca zgomot, va rog!”
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp