Meriti aceeasi atentie pe care i-o acorzi bebelusului tau care se afla inca in burtica. Avand grija de tine, vei reusi sa rezolvi si problemele sau riscurile la care poti fi expusa in timpul sarcinii, precum diabetul sau probleme circulatorii. Cu cat esti mai sanatoasa, cu atat mai bine va fi si pentru cel mic.
Daca inainte de sarcina aveai deja probleme precum diabet sau boli ale circulatiei, retine ca este esential sa urmezi vizitele catre medicii specialisti in continuare, in timpul sarcinii. Daca o boala poate fi tratata inainte de a ramane insarcinata, nu rata ocazia de a incerca sa remediezi problema, astfel incat si tu si bebe sa fiti sanatosi.
Mergi la dentist inainte de-a ramane insarcinata si fa-ti un control. Dintii santosi te vor ajuta mult in timpul sarcinii, cand acestia devin sensibili, iar gingiile tind sa sangereze mai mult. De asemenea este foarte important sa mentii o dieta alimentara sanatoasa. Mancand o varietate larga de mancaruri, vei reusi sa-ti iei nutrientii de care organismul tau are asa mare nevoie in aceasta perioada.
Profita de fructele si legumele de sezon, dar si de produsele lactate. Este indicat sa consumi cel putin patru portii de lactate pe zi si in felul acesta iti vei mentine dantura si oasele sanatoase pe masura ce bebe se dezvolta. Asigura-te ca incluzi in dieta alimentara surse puternice de acid folic.
Vorbeste cu medicul despre greutatea ideala. Daca ai un indice de greutate normal, ar trebui sa acumulezi aproximativ 11-15 kg in timpul sarcinii. Cu cat indicele tau de greutate este peste rata de normalitate, medicul iti va recomanda sa iei in greutate cat mai putin. Insa aceste aspecte se discuta cu medicul, deoarece deciziile se iau in functie de problemele pe care le are gravida si de felul in care evolueaza sarcina. Este ideal sa iei in greutate cat mai putin, deoarece in felul acesta nu risti sa dezvolti probleme precum diabetul gestational sau boli de circulatie a sangelui.
Sportul practicat cu regularitate te va ajuta sa te mentii in forma, sa fii sanatoasa si sa eviti stresul. Asigura-te ca medicul iti aproba tipul de exercitii pe care doresti sa le practici si… start! Este foarte posibil sa urmezi rutina de exercitii sportive cu care erai obisnuita inainte de sarcina, daca totul decurge normal, insa medicul iti va explica unde si de este nevoie sa ajustezi programul sportiv.
Probabil ca stiai asta deja, insa fumatul si consumul de alcool sunt total interzise in timpul sarcinii, deoarece aceasta creste riscul formarii unor probleme la nivel psihic, dar si la formarea unor defecte fizice la copil. Fumatul creste riscul de a naste un copil cu o greutate mica si de preeclampsie.
Daca ai nelamuriri cu privire la orice medicament, intreaba medicul si afla ce este permis si ce nu. Afla ce este sigur sa iei in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.