Toate alimentele implica un risc de inecare pentru bebelusi, sunt insa unele tari sau intregi, care sunt considerate periculoase. Evita sa-i dai micutului alimente tari inaintea varstei de trei ani. Afla cum il poti feri pe bebe de asfixierea cu mancare.
Priveste-ti intotdeauna bebelusul cu atentie in timp ce mananca, nu te intoarce niciodata cu spatele si nici nu iesi din camera. Uita de treaba din casa inainte ca bebelusul sa termine de mancat. Considera orele de masa ale micutului ca pe un timp important de intarire a legaturii emotionale cu acesta.
Bucatile de mancare ar trebui sa fie suficient de mici, incat, chiar daca bebelusul nu le mesteca deloc si le inghite intregi, sa nu-i ramana in gat sau in trahee.
Inainte sa dai micutului bucatele de tofu, bete de carne pentru juniori, nu le taia in felii mici rotunde. Aceste bucatele sunt periculoase si au dimensiunea si forma perfecta pentru a bloca traheea copilului.
Nu lasa niciodata copilul sa manance daca nu este in sezut, intr-o pzitie dreapta. De exemplu, nu il lasa sa stea pe podea si sa manance un biscuit. Inecarea poate aparea si in timp ce micutul alearga sau merge.
Da-i bebelusului doar cateva bucati de mancare odata, pentru ca acesta sa nu adune o cantitate mare in gura si sa se inece.
Alimentele precum biscuitii crocanti, prajiturelele, briosele, produsele de panificatie trebuie sa fie ori prea tari pentru ca un bebelus sa rupa o bucatica, ori atat de moi incat sa se dizolve aproape imediat ce le pui in gura bebelusului.
Ai grija la alimentele nesigure, cum ar fi fructele zemoase, pe care bebelusul le poate inhala cu usurinta in trahee.
Ora meselor trebuie sa fie un moment placut si amuzant. Totusi un bebelus care rade prea mult se poate ineca si asta nu e deloc amuzant. Este bine sa convingi copilul sa ia bucatele mici si sa le mestece mult si bine inainte de ale inghiti.
Poti cumpara de la magazinele de jucarii niste dispozitive de masurare a dimensiunilor periculoase. Orice jucarie, parte de jucarie sau articol mai mic de 5 cm trebuie considerat periculos pentru copii, mai ales pentru copiii sub trei ani. Cotorul unui sul de hartie igienica se presupune ca are aceeasi dimensiune ca taheea celui mic, asadar orice articol care poate intra in acesta este considerat periculos.
Sursa: Alimentatia copilului, Ruth Yaron