De la negru ca smoala pana la galben de culoarea omletei: cum arata scaunul normal al unui bebelus?
Putini parinti sunt pregatiti pentru cat de ciudat arata excrementele unui bebelus. Inainte de toate, primele excremente – numite meconiu – arata de parca ar fi produse de extraterestri. In cateva zile, verdele intunecat al meconiului, trece la un verde mai deschis si apoi spre un galben aprins, ca mustarul, cu o textura grunjoasa (Partile care seamana cu niste seminte sunt bobite de lapte coagulat).
La bebelusii alaptati la san, excrementele ajung sa fie de consistenta si culoarea omletei si sunt eliminate de la patru la douasprezece ori pe zi. Pe parcursul urmatoarelor doua luni, excrementele devin treptat mai dense, semanand cu terciul de ovaz, iar numarul scaunelor se reduce la cel mult unul pe zi. (Cea mai lunga perioada fara scaun pe care a intalnit-o un medic pediatru la un bebelus alaptat si sanatos a fost douazeci si una de zile).
Totusi, daca bebelusul tau nu are un scaun mai mult de trei zile, suna-ti medicul pediatru ca sa te asiguri ca totul este in ordine.
La bebelusii care sunt hraniti cu biberonul, in primele saptamani, excrementele pot avea o consistenta moale, aducand cu argila, sau tare. Tipul de lapte praf pe care il bea copilul poate afecta consistenta scaunului. Unii bebelusi se constipa de la laptele praf pe baza de lapte de vaca, pe cand altii inregistreaza blocaje de la cel pe baza de soia. Unii sunt mai sensibili si la faptul ca laptele este facut din pudra sau concentrat.
Motivele pentru care problemele digestive minore nu pot fi adevarata cauza a colicilor
Desi multa lume crede ca gazele duc la aparitia colicilor, nici gazele si nici alte probleme digestive minore nu explica teribilele crize de plans, pentru ca:
- Majoritatea copiilor cu colici eructeaza si trag vanturi de mai multe ori pe zi, fara sa scanceasca macar.
- Adultii au tendinta sa se ghemuiasca atunci cand au dureri de stomac, insa bebelusii adopta aceasta pozitie fetala ori de cate ori ii deranjeaza ceva, indiferent de cauza.
- Multi bebelusi tipa pentru orice disconfort minor.
Totusi, poate ca bebelusul plange doar din cauza gazelor intestinale?
Majoritatea sugarilor au intr-adevar gaze, iar asta se intampla frecvent. Suntem convinsi ca ai fost martora unor reprezentatii de mare virtuozitate cu ragaieli, sughituri si mormaieli de mai multe ori pe zi. Numerosi parinti sunt convinsi ca aceasta activitate intestinala il poate face pe copil sa planga.
Cu toate acestea, nou-nascutii, nu au mai mult gaz in intestine decat bebelusii linistiti. Cu ani in urma, un medic pediatru a comparat radiografiile stomacului unor bebelusi normali cu acelea ale unor bebelusi agitati si nu au gasit nicio diferenta intre cantitatea de gaz pe care o aveau in stomac bebelusii linistiti si cei irascibili, la apogeul crizelor de plans.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp