Nasterea unui copil aduce cu sine o mare bucurie, dar si o imensa responsabilitate, astfel putini sunt parintii care nu se simt cuprinsi de neliniste si de indoieli. Multe proaspete mamici marturisesc faptul ca se simte coplesite!
Se intampla asa pentru ca responsabilitatea care in special, pe umerii mamelor, deoarece acestea simt presiunea datoriei de a sti ce trebuie facut, pentru ca ele sunt cele de la care se asteapta sa-si linisteasca bebelusii atunci cand nimeni altcineva nu o poate face.
Ingrijirea bebelusului implica mai mult stres decat te-ai asteptat – Nu conteaza cat de pregatita esti pentru sosirea pe lume a copilasului tau, tot s-ar putea sa te loveasca din plin.
Nu ai experienta in ingrijirea bebelusilor – Cei mai multi dintre noi au avut prea putine ocazii sa aiba grija de bebelusi. De aceea s-ar putea ca generatia noastra sa fie cea mai putin experimentata… din istorie!
Simti ca lumea te critica – Proaspetele mame sunt foarte vulnerabile la sfaturi si la critici: „Ia-l in brate!/ Nu-l lua in brate/ Da-i de mancare doar cand ii este foame!/ Da-i de mancare dupa un orar fix!” Daca te lasi influentata de toate aceste comentarii, increderea in sine poate scadea, lasand mai mult loc indoielilor.
Maternitatea este o experienta minunata, insa nu vine nici automat si nici instinctiv. Daca nu ai petrecut prea mult timp ca baby sitter sau ajutandu-ti fratii mai mici, nu te mira daca bebelusul tau iti va da senzatia ca ar trebui sa ai sase maini – ca o zeitate hindusa.
Pentru cele mai multe femei, ingrijirea nou-nascutului este cea mai grea slujba pe care au avut-o in viata lor. Specialistii care au discutat cu mai multe mamici, au alcatuit o lista a celor mai importante presiuni care ar putea submina increderea in sine a unei proaspete mamici si care ar putea dobori chiar si o zeita:
- Extenuarea
- Lipsa de experienta
- Izolarea fata de rudele si de prietenii iubitori
- Contactul prea frecvent cu rudele si prietenii bagareti
- Plansul de nepotolit
- Certurile suparatoare cu partenerul
- Incetarea activitatii la locul de munca si pierderea satisfactiei aferente
- Nesiguranta in privinta propriului corp
- Instabilitatea hormonala
- Petele de voma imposibil de curatat de pe toate hainele
Desigur, toate aceste probleme palesc in comparatie cu bucuria nespusa si cu noul scop in viata pe care le aduce copilul in viata ta. Cu toate acestea, dupa nastere, tinerele mamici intra intr-o perioada in care starea lor psihica este vulnerabila, iar oboseala si teama le pot accentua si mai mult aceasta senzatie. Treci printr-una din cele mai intense experiente din viata ta, mai ales daca bebelusul tau sufera de colici, iar aceste luni este posibil sa fii asaltata de mai multe valuri de neliniste si de depresie.
Din fericire, tensiunile de astazi se vor pierde curand intr-un sentiment de iubire mai puternic si mai profund decat orice ai simtit vreodata. Intre timp, totusi, sa fii toleranta cu tine insati si cu partenerul tau de viata si mai ales, cu bebelusul tau.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp