Acest sindrom il sperie pana si pe cel mai relaxat parinte, cu atat mai mult cu cat poate interveni in cazul oricauia dintre noi, fara sa depinda in vreun fel de puterea noastra de a actiona. Si totusi…
Alapteaza cat mai mult
S-a demonstrat ca alaptarea bebelusului scade riscul de moarte subita la bebelusi, cu o rata de 50%, dupa cum sustin expertii. Unii considera ca laptele matern ii protejeaza pe cei mici de infectii si le creste riscul de moarte subita. Nu are rost sa mai mentionam ca nu este cazul sa consumi alcool daca alaptezi, pentru ca acest fapt intr-adevar creste riscul.
Imunizeaza-l pe bebe
Studiile arata ca bebelusii vaccinati au o rata cu 50% mai scazuta de a face sindromul mortii subite, cumparativ cu bebelusii neimunizati. De asemenea, si suzeta ajuta foarte mult, desi inca nu sunt studii care sa dovedeasca acest fapt 100%. Iata cateva sfaturi:
- Daca alaptezi, asteapta cel putin o luna pana cand vei introduce suzeta. Faptul de a introduce suzeta mai inaintea aceastei date poate crea o confuzie bebelusului si ar putea sa prefere suzeta in locul sanului;
- Nu il forta pe bebe sa primeasca suzeta, daca nu doreste asta;
- Cand il pui la somn, pune-i si suzeta in gurita, insa daca adoarme nu are sens sa-i dai suzeta din nou;
- Curata suzeta constant si inlocuieste-o daca tetina este deteriorata;
- Nu adauga substante nepotrivite pe suzeta, precum alcool sanitar sau miere.
Supraincalzirea
Supraincalzirea poate creste riscul de moarte subita, asadar imbraca-l subtire pe bebe, in hainute confortabile si pastreaza temperatura camerei la un nivel de confort potrivit cu cel al unui adult.
Daca ti-e teama ca bebelusul se trezeste cu manutele si piciorusele reci, ai putea sa il pui sa doarma intr-un sac din material subitre de bumbac. Nu folosi o paturica obisnuita, pentru ca fie se va infasura in ea, fie exista riscul sa si-o traga peste fata si sa se asfixieze.
Fara miere
La copiii foarte mici, cu varsta sub doi ani, consumul de miere de albine poate conduce la aparitia botulismului. Aceasta bacterie care sta la baza bolii, poate fi relationata cu sindromul mortii subite.
Nu uita ca medicul care urmareste evoutia copilului iti poate raspunde oricand la orice fel de intrebare, asadar nu ezita sa discuti cu medicul pediatru daca ai nelamuriri cu privire la sindromul mortii subite.