Te gandesti oare de ce este un bebelus fericit atunci cand suge? Sa stii ca sunt numai doua motive mari si late: unul ar fi acela ca ii declanseaza reflexul de linistire si al doilea, bineinteles, ca ii potoleste foamea. Sa le luam pe rand.
Potolirea foamei
Cui nu-i place sa manance? Ei bine, nou-nascutilor le place atat de mult, incat au intre 8 si 12 mese pe zi! Pentru bebelusi mancatul reprezinta ore intregi de placere oferita de supt. Sugarii consuma in fiecare zi aproximativ 170 ml de lapte pentru fiecare kilogram de masa corporala. Proportional este ca si cum un adult ar bea cam 20 de litri de lapte integral pe zi, sapte zile pe saptamana. Nici nu e de mirare ca bebelusiii trebuie sa manance atat de des.
Este posibil sa suga prea mult?
Unii autori le atrag atentia proaspetilor parinti sa nu-i lase sa suga prea mult, prevenindu-i ca suptul poate deveni un obicei prost. Din fericire este imposibil ca bebelusii sa suga prea mult. Nu vorbim despre o acadea, nici despre o dependenta ci despre un mijloc foarte sofisticat de linisitire a bebelusului. Reprezinta o parte integranta al celui de-al „patrulea” trimestu si unul dintre primii pasi ai copilului tau spre autonomie.
Declanseaza reflexul de linistire
Suptul este modalitatea bebelusilor de a manca, dar este, totodata, si una dintre metodele preistorice pe care fetusii le-au folosit ca sa-si activeze reflexul de linistire, care-i proteja si le sporea sansele de supravietuire.
Suptul care are drept scop hranirea, poarta numele de mancat, iar suptul in vederea linistirii se numeste supt non-nutritiv. Daca bebelusului tau ii este foame, probabil ca va suge suzeta cel mult un minut, dupa care va incepe sa planga, ca si cum ar spune ca a cerut lapte si nu s-a inteles! Dar daca nu vrea decat un pic de alinare, se va multumi cu suzeta pentru mai mult timp.
Aceeasi stare de calm profund indusa de supt in creierul bebelusului poate fi activata in creierul copiilor mai mari si al adultilor prin alte experiente de supt, precum lingerea unei acadele, fumatul unei tigari sau rontairea unghiilor. (Nu-i de mirare ca psihologii compara fumatul cu suptul degetului mare)
Numeroase studii au aratat faptul ca suptul non-nutritiv e sanatos pentru bebelusi. E un fel de Vitamina S! Reduce stresul (tensiunea arteriala, plansul, etc) si poate stimula eliberearea unor analgezice naturale in creierul copilului, care diminueaza durerea provocata de injectii, de prelevarile de sange pentru analize sau de circumcizie.
Oamenii de stiinta au mai descoperit ca bebelusii nascuti prematur cresc mai repede daca sunt obisnuiti cu suzeta, iar copiii nascuti la termen si carora le place suzeta prezinta un risc mai mic de sindromul mortii subite.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp