Crizele de plans mai acute in timpul mesei sau imediat dupa aceea pot semnala un flux de lapte ineficient sau excesiv, un gust ciudat al laptelui, un puternic reflux gastrocolic la bebelus sau faptul ca bebelusul tau este unul dintre cei aproximativ 3% care au colici si sufera de reflux gastric.
Daca suspectezi ca problema bebelusului tau este refluxul gastric ar trebui sa revezi simptomele bolii. Bineinteles, in cazul in care crezi ca bebelusul tau ar putea suferi de aceasta afectiune, trebuie sa consulti pediatrul la care este inscris.
De-a lungul anilor, au fost recomandate mai multe tratamente pentru atenuarea refluxului. Unele sunt inutile, dar multe dintre ele sunt foarte eficiente. Iata o lista a tratamentelor ineficiente dar si a celor eficiente, in cazul refluxului gastric:
Tratamente ineficiente ale refluxului gastric:
Pozitia – Parintilor ai caror bebelusi sufera de reflux gastric li s-a spus multa vreme ca, dupa masa, sa-si aseze copiii in pozitie ridicata intr-un scaunel sau intr-un leagan pentru sugari, astfel incat gravitatia sa tina laptele in stomac. Totusi studiile arata ca aceasta pozitie nu reduce frecventa sau severitatea refluxului (desi unii parinti baga mana in foc si acum ca asa este).
Laptele ingrosat cu fulgi de orez – Unii medici recomanda sporirea densitatii laptelui cu fulgi de orez pentru a-l ingrosa si a-l tine jos in stomac. Insa studiile nu au putut demonstra ca aceasta metoda ar calma in vreun fel refluxul.
Tratamente eficiente ale refluxului gastric:
Pozitia – Cu toate ca pozitia ridicata nu este de prea mare ajutor, s-a dovedit ca doua pozitii sunt eficiente pentru atenuarea refluxului: pe abdomen sau pe partea stanga. Ambele pozitii sunt grozave atunci cand copilul este treaz. Pozitia pe partea stanga este buna si pentru somn, cata vreme bebelusul este infasat si asezat in asa fel incat sa nu se poata intoarce pe burtica.
Pozitia preferata de somn a tuturor bebelusilor este pe spate; totusi unii medici recomanda pozitia pe o parte pentru copiii cu reflux gastric acut si care varsa in timpul noptii. Cere-i pediatrului parerea.
Eructatia – In timpul mesei, ajuta-ti bebelusului sa elimine gazele la 5-10 minute. Astfel, o eructatie mai puternica la sfarsitul mesei poate duce la ridicarea continutului acid din stomacul bebelusului la aparitia arsurilor.
Trucuri pentru alimentatie – Asigura-te ca bebelusul tau nu mananca in exces. Incearca sa-i dai de mancare ceva mai putin si vezi daca da afara si daca mai plange la fel de mult. Poti continua sa ii oferi mai putin lapte, atat timp cat ia in greutate intre 115 si 200 grame pe saptamana si nu i se face foame timp de cateva ore dupa ce a mancat.
Elimina din alimentatia lui produsele din lapte de vaca – la unii copii, refluxul gastric indica o alergie la laptele de vaca. Discuta aceasta posibilitate cu medicul tau pentru a hotari daca trebuie sa elimini sau nu laptele de vaca din alimentatie.
Remediile antiacide – Este posibil ca medicul sa iti recomande suplimente antiacide fara reteta sau sa prescrie medicamente pentru reducerea aciditatii, ca famotidina, ranitidina, omezprazolul si lansoprazolul, in speranta de a-i reduce durerea provocata de „arsuri”. (Nu-i da niciodata copilului tau antiacide fara prescriptia medicului pediatru).
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp