Am fi tentati sa credem ca persoanele care se pricep sa-i linisteasca pe bebelusi au un „dar” special, insa nu este adevarat. Linistirea sugarilor nu are nicio legatura cu talentul. Tine numai si numai de intelepciunea tehnicilor pentru linisitrea lui.
Caz: O bunica linistea un bebelus cu miscari atat de precise si elegante, incat ai impresia ca vezi un spectacol de balet clasic. Atunci cand sugarul a izbucnit in plans, bunica si-a luat nepotul in brate si a inceput sa il linisteasca. A asezat bebelusul pe umarul ei, a scos un sasait neintrerupt in urechea bebelusului, l-a batut usor pe fundulet si i-a leganat trunchiul dintr-o parte in alta, de parca ar fi fost un sarpe care urca un deal. In mai putin de un minut, micutul doarme dus.
Majoritatea parintilor isi imbratiseaza si isi leagana din instinct bebelusii atunci cand acestia plang, insa, uneori, acest lucru nu este de ajuns. Terapia cu alinturi combina toate cele cinci strategii intr-o tehnica atat de eficienta, incat declanseaza reflexul de linistire chiar si la cei mai agitati copii.
In multe culturi de pe glob, mamele folosesc variatii ale „terapiei”. In Tanzania, unele femei isi linistesc bebelusul in timp ce mimeaza ca macina porumb. Se apleaza energic, apoi se ridica si scot un zgomot aspru, ca sunetele unei rasnite, pana ce bebelusul se linisteste.
Daca terapia cu alinturi seamana cu o reteta veche de prajitura, cele cinci strategii fiind ingredientele, din pacate, majoritatea cartilor despre ingrijirea copiilor seamana cu niste carti de bucate incomplete. Ele enumera cele cinci strategii, dar nu explica exact nici cum trebuie aplicate, nici cum trebuie combinate.
Fara instructiunile despre amestecarea ingredientelor pentru o prajitura, este destul de probabil sa obtii o coca incalzita in locul unui desert delicios. Si, fara instructiuni care sa explice cu amanuntul executarea fiecarei strategii, parintii nu se aleg cu altceva decat cu un copil si mai agitat, nu cu unul linistit!
Iar dupa ce tratamentul te ajuta sa iti opresti copilul din plans, lucrurile nu se opresc aici. Terapia cu alinturi este si un mijloc deosebit de eficient, care il ajuta pe bebelus sa ramana linistit dupa ce s-a domolit din plans.
S-ar putea ca dupa ce micutul adoarme in bratele tale, sa nu il poti pune jos si sa pleci de langa el. Se prea poate sa fie doar relaxat, dar nu si adormit. Undeva in creierul lor, bebelusii care dormiteaza sunt in continuare constienti de lumea din jur. De aceea, incetarea brusca a ritmurilor hipnotice ale terapiei il poate face pe un bebelus sa izbucneasca iar in lacrimi, chiar daca parea ca doarme adanc.
Din fericire, terapia cu alinturi este perfecta pentru a-ti face bebelusul sa stea linistit si dupa ce i-a potolit plansetele. Bebelusul tau care sufera de colici poate fi fericit ceasuri in sir cata vreme se simte in siguranta, ca in uter (infasat, leganat si cu un zgomot alb puternic, care sa se aude in preajma). Daca bebelusul incepe sa se agite brusc, simpla accelerare a ritmului ar trebui sa il ajute sa-si concentreze din nou atentia, astfel incat sa ii poti aduce iar seninatatea pe chip.
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp