Sfarsitul trimestrului unu de sarcina iti poate elimina o parte din disconfortul datorat sarcinii, fiind eliminate senzatia de balonare, dar si nevoia de a urina cat mai frecvent.
Ce face bebelusul?
Masurand 5,5 – 5,8 centimetri si avand o greutate de aproximativ 15 grame, functiile vitale ale acestuia par sa functioneze asemenea unui adult. In aceasta saptaman, pulsul bebelusului este posibil sa fie putin mai crescut decat de obicei.
De acum inainte, bebelusul pare sa capete aspectul unui copil normal intrucat nasul, gura sunt foarte bine evidentiate. De asemenea, ochii se vor apropia, ei aparand initiala in lateralele capului, cat mai departati. Urechile par sa semene si ele cu forma celor ale unui nou-nascut, pozitionandu-se lateral capului. Intestinele vor intra in abdomen, parasind cordonul ombilical.
Rinichii sunt cei care ne vor surprinde in aceasta saptamana intrucat este prima data cand acestia vor secreta urina. La nivelul creierului vor fi dezvoltate sinapsele, necesare in completarea intregului sistem nervos central.
Reflexele par in saptamana a doisprezecea de sarcina sa fie incercate de catre cel mic. Acesta se va obisnui sa isi stranga pumnul, s ail deschida, sa clipeasca, sa isi indoaie degetele, sa faca gesturi ce vor imita suptul, lucruri de care inca nut e vei putea bucura intrucat nu le vei putea simti.
Cu toate acestea, ecografic vei putea surprinde toate aceste etape. Bebelusul iti va putea zambi, se va putea incrunta sau vei avea senzatia ca iti va face cu mana. De fapt pentru el este o adevarata experienta si curiozitate. Bataile inimii vor putea fi auzite tot cu ajutorul unui ecograf, a stetoscopului sau cu ajutorul Doppler, rasunand destul de galopant in burtica mamicii.
Ce face mama?
In aceasta saptamana de sarcina uterul tau capata dimensiuni din ce in ce mai mari, depasind oasele pelvisului. De aceea, senzatia de urinare frecventa si nevoia de a merge cat mai des la toaleta s-ar putea sa nu mai fie atat de suparatoare.
Desi poate ca inca nu toti vor observa ca esti insarcinata, nevoia de a le comunica celor din jur este tot mai mare. De aceea, chiar daca nu vei avea inca burtica atat de mare pentru a o masca cu hainute pentru gravide vei incerca o astfel de experienta, fiind nerabdatoare sa imbraci hainute cat mai largi. In acest fel te vei face remarcata.
Starea ta de disconfort pare sa continue intrucat senzatiilor de greata si de varsaturi li se va mai adauga si senzatii de arsura stomacala, lucru care te va nelinisti in momentul somnului. De aceea, este indicat a manca cat mai des si mai putin, evitand prajelile, mancarurile grase si condimentele.
Chiar daca mai aveti un pas si intrati in trimestrul doi de sarcina nu trebuie sa evitati mersul la medic. Vi se vor recomanda o alta serie de analize ce trebuiesc efectuate in vederea evidentierii sau nu a eventualelor malformatii fetale congenitale. Ecografia de morfologie fetala, dublul test sau triplul test sunt cateva dintre recomandarile cele mai importante ce trebuiesc realizate intr-un interval strict recomandat de catre medic.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]