Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata ta, insa nu se reduce totul la momente de reverie, asadar vei constata ca sunt si aspecte care te vor supara sau incomoda. Iata cateva dintre acestea si ce poti face pentru ca nimic sa nu-ti strice starea zen.
Urinare frecventa – Uterul in crestere si faptul ca bebelusul preseaza pe vezica urinara vor cauza o nevoie acuta de a urina mai des decat de obicei, iar aceasta se va resimti cu precadere in primul si cel de-al treilea trimestru. Iata cateva recomandari:
- Nu purta lenjerie intima foarte stramta
- Daca simti arsuri atunci cand urinezi, acesta poate fi un semn de infectie urianara si este cel mai bine sa contactezi medicul pentru a afla ce tratament poti incepe.
Dureri de cap – In timpul sarcinii poti oricand sa intampini dureri de cap. Acestea pot fi cauzate de tensiune, congestie, constipatie, sau in cazuri mai rare de preeclampsie (care poate fi detectata dupa saptamana 20 de sarcina). Iata cateva recomandari:
- Poti incerca compresele cu apa rece sau cu gheata
- Odihneste-te si aseaza-te. Inchide-ti ochii si incearca sa te relaxezi
- Daca durerile de cap continua, incearca sa rogi medicul sa-ti prescrie un medicament permis in sarcina, de asemenea anunta medicul daca durerile de cap sunt insotite de stare de greata sau daca acestea iti afecteaza vederea.
Gingii inflamate – Probabil ca nu te asteptai ca sarcina sa-ti afecteze gingiile. Insa nivelurile fluctuante de hormoni si circulatia sangelui fac ca gingiile sa se inflameze si chiar sa sangereze atunci cand te speli pe dinti. De asemenea poti experimenta si sangerari nazale. Iata cateva recomandari:
- Cat mai devreme in timpul sarcinii, fa un control la stomatolog si asigura-te ca dantura ta este sanatoasa
- Spala-te pe dinti cu regularitate
Constipatie – Dintr-o multime de motive se poate ca in timpul sarcinii sa te confrunti cu aceasta problema. Suplimentele cu fier, vitaminele si hormonii pot cauza aparitia constipatiei. Aceasta mai poate fi cauzata si de presiunea exercitata de catre uter pe rect. Iata cateva recomandari:
- Adauga fibre in alimentatia ta zilnica (paine integrala, fructe proaspete si legume)
- Bea cel putin 2 litri de apa pe zi si 1-2 pahare cu suc de prune
- Bea lichide calde, mai ales dimineata
- Fa sport
- Discuta cu medicul posibilitatea de a-ti prescrie un laxativ natural
Ameteala si stare de lesin – Aceasta stare poate interveni oricand de la jumatatea pana la finalul sarcinii. Iata cateva recomandari:
- Hormonul progesteron dilateaza vasele de sange asadar sangele tinde sa se acumuleze in mare parte in picioare, de aceea este posibil sa simti o stare de lesin
- Nu sta pe scaun lungi perioade de timp
- Aseaza-te pe partea stanga pentru a te odihni
- Nu te misca brusc
- Mananca toate mesele constant
- Bea multa apa.