Faptul de a deveni parinte aduce cu sine multe conceptii gresite si surprize. Si poate cea mai gresita conceptie e aceea ca tu ar trebui sa stii de la bun inceput tot ce ai de facut din clipa in care se naste bebelusul.
Cu toate acestea, unii parinti glumesc chiar si dupa nasterea celui de-al treilea copil si sustin ca la sfarsitul primei nasteri nici nu erau pregatiti decat sa completeze formulare si sa cumpere haine de gravida.
Rolul de parinte cere o experienta practica (mai ales atunci cand ai un bebelus mai dificil). Si totusi, in ziua de astazi, multi parteneri care asteapta un copil nici macar nu au tinut vreodata un copil in brate. In ciuda acestei lipse de experienta, se asteapta sa fie dintr-o data capabili sa ingrijeasca un bebelus si sa se ocupe de treburile casei si sa aiba un loc de munca si sa fie amanti buni.
Din nefericire, in ultimii cincizeci de ani, civilizatia noastra a incurajat astfel de asteptari nerealiste. Cu toate ca cei din jur te-au preveit inca de cand erai insarcinata: „Viata ta se va schimba pentru totdeauna”. Probabil ca nu i-ai luat in seama. Putini cred ca bebesulul lor va fi unul dificil.
Pentru majoritatea femeilor, perioada sarcinii seamana atata de mult cu viata obisnuita, incat se simt linistite de un fals sentiment de siguranta. Inainte de-a naste, mai poti sa intarzii inca o clipa sub apa fierbinte a dusului si sa te gandesti: „Sunt gata, situatia este sub control.” Este un gand atat de firesc, incat multe femei au impresia ca ingrijirea nou-nascutului va fi ceva la fel de firesc, insa asa cum stii acum, nimic nu putea fi mai departe de adevar.
Abia dupa nasterea bebelusului incepi sa vezi mai precis care sunt exigentele rolului de parinte. Dintr-o data lungul dus fierbinte pe care il faceai cu o luna inainte de-a naste ti se pare o vacanta in Caraibe.
O alta asteptare care probabil ca nu se va concretiza imediat este aceea ca iti iubesti copilasul din prima clipa in care il vezi. Desigur, multi parinti se indragostesc pe loc de sugarul lor; totusi, unul dintre adevarurile care nu prea se spun despre faptul de a deveni parinte este acela ca multe mamici si multi tatici nu se indragostesc imediat de bebelusul lor.
Este logic sa aiba nevoie de un pic de timp pentru a-l indragi. La urma urmelor putini dintre noi se indragostesc la prima vedere. Nu-ti face griji. Aceasta nu este tot. Nu peste multa vreme, s-ar putea sa observi ca si mintea ta s-a schimbat pe neasteptate. Pierderile de memorie sunt o dovada in plus ca, temporar, nu mai ai acelasi control asupra vietii tale.
Multe femei simt ca nasterea le-a transformat in „natange” si intr-un fel asa este! Lactatia determina cresterea nivelului de prolactina, care pe langa alte schimbari hormonale masive ce se petrec in corpul tau, reprezinta probabil baza acestei „uituceli”. In sfarsit, vei observa ca epuizarea te va face sa te simti de zece ori mai confuza. E foarte greu sa ai gandirea limpede atunci cand treci printr-o perioada prelungita de lipsa de somn.
Ai rabdare si fii indulgenta cu tine. In cateva luni, care vor trece repede, vei fi iar cu picioarele pe pamant si, pe deasupra, iti vei cunoaste copilul mai bine decat oricine altcineva in lume!
Sursa: Cel mai fericit bebelus din lume, Harvey Karp