Majoritatea copiilor cu varsta in jurul a trei ani musca cel putin o data pe cineva. Copiii inceteaza sa mai faca asta la un moment dat si nu o fac intentionat, iar o muscatura provocata de un micut poate rareori sa puna viata cuiva in primejdie.
De ce face asta?
Copiii musca din diferite motive, depinde de varsta pe care o au. Iata o serie de specificatii, in functie de varsta:
De la 5 la 7 luni – Bebelusul va musca atunci cand simte un disconfort in jurul gurii, precum momentul in care incep sa-i iasa dintii. De cele mai multe ori ii musca pe cei care ii tin in brate. Uneori, un bebelus o poate musca si pe mama sa, in timp ce il alapteaza.
De la 8 la 14 luni – Copilul poate musca atunci cand este foarte fericit. De cele mai multe ori musca persoana care il tine in brate sau pe cineva care se afla in apropiere.
De la 15 la 36 de luni – Copilul poate musca atunci cand este frustrat sau doreste sa detina controlul asupra unei alte persoane. De obicei musca alti copii si mai rar persoana care il tine in brate.
Dupa varsta de trei ani – Copiii pot musca atunci cand se simt fara putere sau speriati, asa cum se intampla atunci cand pierd o lupta sau cand se gandesc ca cineva le va face rau. La aceasta varsta, muscatul poate fi un semn din partea copilului ca are probleme in ceea ce priveste exprimarea sentimentelor de auto-control.
Cand se intampla ca un copil sa il muste pe un altul? – Acest eveniment se poate intampla intr-o varietate de situatii, cu atat mai mult la cresa sau gradinita. Muscaturile pot fi evitate atunci cand adultii ii ajuta pe cei mici sa gaseasca posibilitati mai bune prin care sa-si exprime sentimentele.
In ceea ce priveste regulile unei gradinite, daca un copil musca alti copii, este posibil ca la un punct gradinita sa solicite eliminarea copilului care musca.
Poate fi semnul unei probleme mai serioare? – Muscatul, la varste fragede, de obicei nu conduce mai tarziu catre probleme. Dar copiii care musca de obicei actioneaza mai agresiv, si mai ales daca este mai mare de varsta de trei ani poate experimenta dezechilibre emotionale. Este bine sa mergi totusi la un specialist pentru a avea o discutie.
Ce poti face tu? – Nu orice tip de muscatura poate fi prevenita. Ce poti face tu depinde de varsta copilului si de motivul pentru care musca. De exemplu:
- Atunci cand ii ies dintii, ofera-i inele gingivale care ii atenueaza durerile;
- Copiilor cu varsta cuprinsa intre 8 si 14 luni, spune-le ca muscatura lor a provocat durere cuiva. La aceasta varsta, de obicei micutii nu sunt constienti ca muscatura doare. Daca te musca pe tine sau pe altcineva reactia ta trebuie sa fie ferma spunandu-i „Nu, noi nu muscam!”;
- Copiilor cu varsta intre 15 si 36 de luni le este binevenit un ajutor in exprimarea sentimentelor. De exemplu ii poti spune asa „Spune-i Mariei ca te deranjeaza faptul ca iti ia camionul”;
Invata sa recunosti semnele pe care le transmite copilul inainte de a musca. Este posibil sa il poti opri inainte sa o faca sau sa il redirectionezi catre altceva. Nu incerca sa porti discutii lungi despre muscat, pentru ca nu va intelege, dar poti folosi exemple simple si directe.
Lauda-l pe cel mic atunci cand imparte jucariile cu alti copii, cand este bun sau cand are rabdare. O buna recompensa ar fi sa ii oferi celui mic o imbratisare si sa-i spui ce bine a facut. Asigura-te ca modelezi comportamentul copilului tau cu exemple pozitive. Evita iesirile nervoase, iar atunci cand are de-a face cu frustrarile zilnice:
- Nu il musca si tu doar ca sa-i arati cum este sa fii muscat;
- Nu spala gurita copilului cu sapun;
- Nu-l ciupi, plesni si nici nu folosi orice alta metoda de pedeapsa fizica.