Sarcina aduce cu sine incercari mai mult sau mai greu de tolerat, insa fiecare femeie are capacitatea sa de a trece peste anumite situatii sau de a depasi momente de depresie.
Multe studii demonstreaza ca depresia dezvaluita in timpul sarcinii poate aduce cu sine mari greutati si poate fi extrem de nociva atat pentru sanatatea mamei cat si pentru cea a fatului. Daca suferi de o depresie inca de-a ramane insarcinata, in momentul in care vei purta un bebelus in pantece se va chema ca ai o sarcina cu risc inalt.
Semne de identificare:
- O gravida care sufera de depresie este posibil sa nu fie foarte atenta la ingrijirea prenatala;
- O gravida care sufera de depresie este posibil sa nu se hraneasca sanatos;
- O gravida care sufera de depresie mai degraba consuma tigari si alcool;
Depresia in timpul sarcinii creste de asemenea riscul de a dezvolta afectiuni care pot conduce catre grave probleme ale bebelusului, ulterior:
- Tensiune arteriala mare si probleme cu anumite organe in timpul sarcinii (preeclampsie);
- Cantitati mari de zahar in sange in timpul sarcinii (diabet gestational);
- O nastere prematura;
- Greutate mica a bebelusului la nastere;
Nu exista un raspuns clar la intrebarea Ce antidepresive sunt sigure in sarcina, deoarece urmand aproape orice tratament in timpul sarcinii poate avea reactii neplacute.
Daca ai o depresie sau ti-a fost diagnosticata de curand, iar in acelasi timp porti o sarcina, incearca sa faci un efort pentru a cantari riscurile si beneficiile acestei medicatii, insa este bine sa porti aceasta discutie cu medicul tau.
Pana la urma nu este o problema care sa aiba raspunsuri extremiste, deoarece sunt foarte multe lucruri care trebuie luate in considerare. Riscuri si beneficii, cat de important este timpul in sarcina si o buna organizare a unei medicatii optime – raspunsurile la toate acestea sunt esentiale.
Poate ca tratamentul include doua medicamente. Oare poti ramane la unul singur? Este cazul sa personalizezi tratamentul impreuna cu medicul tau, deoarece nu este o situatie care are acelasi rezultat in cazul tuturor.
Daca ai aflat ca esti insarcinata nu opri medicatia antidepresiva pana cand nu primesti acordul medicului tau. Aproximativ 90% dintre femeile care renunta la medicamentele lor, se instaleaza in vechea depresie in mai putin de trei luni. Daca exista un anumit tip de medicament care a dat roade in cazul tau, medicii specialisti sustin sa continui tratamentul si sa faci o serie de teste regulate pentru a verifica dezvoltarea fatului.