In momentul in care ajungi sa inveti sa asculti mesajele din spatele povestilor pe care le spune copilul tau, vei afla mai multe lucruri despre el. Cand vine randul tau sa spui o poveste, poti avea ocazia sa spui povesti pozitive. Iata cum.
Povestile pozitive educative sunt exact ceea ce par – povesti care prezinta copilului o modalitate idealizata de a gandi, a actiona sau a simti. Cea mai usoara cale de a crea astfel de povesti este sa te gandetsi la aceleasi elemente pe care le-ai urmarit in povestile spuse de copii:
- Crearea unui erou pozitiv – Spune povesti in care eroul are o atitudine pozitiva fata de viata si accepta propriile-i sentimente cat si pe cele ale celorlalti.
- Subliniaza importanta rezolvarii problemelor – introdu in povestire un conflict real si totodata o rezolvare realista. Evita sfarsiturile de poveste in care problmele sunt rezolvate in mod miraculos. Eroul trebuie sa faca pasi reali pentru a solutiona problema.
- Invata-l ce sunt valorile – Subliniaza valorile pe care le apreciezi ca fiind importante. Indica valorile in morala sau in invatatura povestirii.
Iata un exemplu de poveste spusa de Ilinca, mama unei fetite de opt ani. Denisa, o fetita timida careia nu-i placeau situatiile noi si nici sa cunoasca oameni noi. Observa cum eroina din pvestirea Ilincai recunoaste problema timiditatii Denisei si prezinta modalitati adecvate de a face fata acesteia. Ilinca a istorisit aceasta poveste cand a tras cartonasul pe care scria: „Spune o poveste despre o plimbare intr-un parc de distractii”.
Erau odata doua surori. Uneia ii placeau distractiile si ii placea sa fuga, sa sara si sa mearga foarte repede cu bicicleta. Cealalta sora era si ea curioasa de felul ei, dar nu-i placea sa faca lucruri in urma carora putea sa se raneasca. Intr-o buna zi intreaga familie a mers intr-un parc de distractii. Prima sora a vrut sa dea in toate acele masinarii ametitoare. Dar cea de-a doua sora a spus ca este prea speriata pentru a incerca toate acestea. Ii era teama ca putea cadea. A preferat sa se dea in calusei.
Parintii au spus ca cele doua fete ar trebui sa se dea impreuna, asa ca s-a iscat o problema, cea de-a doua sora spunand ca ea nu este pregatita sa se dea in montaigne russe, dar era dispusa sa se dea in tiribomba, desi nu mai facuse asta inainte. Cea de-a doua sora a fost de acord si asa s-au dat de zece ori impreuna in tiribomba.
Morala: Uneori, daca iti e teama de un lucru, poti incerca ceva mai putin infricosator.
Cand inventezi povesti pentru copilul tau, chiar daca sunt scornite pe loc pentru a-l adormi sau pentru ca jucati Jocul Povestirii, tine minte ca transmiti un mesaj impreuna cu acesta. Fii pozitiva, dar totodata si realista. Nu trebuie neaparat sa aiba sfarsituri fercite, chiar daca cel mic insista asupra acestui lucru. Tine minte ca limbajul secret al povestilor il poate ajuta sa exploreze diferite sentimente, si pe tine, odata cu el.
Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro