Partea cea mai interesanta a unei povestiri este naratorul. Atunci cand un copil spune in mod spontan o poveste, nu o inventeaza doar din propria-i experienta, ci si pe baza valorilor, dorintelor, preocuparilor si nevoilor sale.
Psihologii numesc acest proces al bazarii povestirii pe o serie mai mare de nevoi, un proces de proiectie, deoarece copilul proiecteaza in afara sinele interior pentru a fi vazut de lumea exterioara. Exista astfel, trei intrebari importante pe care ti le vei pune atunci cand vei incerca sa intelegi ce vrea sa spuna povestea copilului despre viata sa emotionala.
- Care este atitudinea eroului povestirii?
- Care este modul in care sunt rezolvate problemele?
- Ce valori denota povestirea?
Copilul este eroul propriei sale povestiri
Psihologii presupun ca, inclusiv atunci cand copilul spune in mod spontan o poveste, eroul principal al povestii este reprezentat de el insusi. Aceasta presupunere este sustinuta de coerenta remarcabila pe care o vedem cand copiii relateaza o serie de povestiri.
De exemplu i s-a cerut unui baietel sa spuna o poveste despre un animal de la gradina zoologica. El spune o poveste despre un tigru care a fugit din cusca si a mancat toti oamenii care se aflau in gradina zoologica. Apoi i s-a cerut sa spuna o poveste despre o furtuna. A spus o poveste despre un nor care cauta oamenii asupra carora sa ploua in timp ce acestia se aflau la picnic.
Cand i s-a cerut sa spuna o poveste despre un copil care s-a ratacit, a spus o poveste despre o fetita care nu avea prieteni, deoarece toti copiii stiau ca este „proasta si rea”. Cand a fost intrebat cum a reactionat fetita atunci cand a fost tratata cu rautate, copilul a raspuns ca a chemat parintii prietenilor ei si i-a parat.
Nu este nevoie de un doctor pentru a-ti da seama ca baietelul este foarte suparat si vrea sa se razbune pe oameni pentru durerea suferita de el. In fiecare poveste eroul este manios si razbunator. Si oricat de evident este, baietelul nu intelege asta. Cand a fost intrebat daca fetita din ultima poveste ii aminteste de cineva anume, el a raspuns ca nu cunoaste o astfel de fetita.
Nivelul concret al gandirii sale nu-i permite sa faca un pas in afara povestilor sale si sa vada ca acestea vorbesc despre propriile sentimente. Trairile sale constituie un secret pentru el.
Cand doresti sa afli intelesul secret al povestii copilului tau, gandeste-te la cum este personajul principal al povestirii:
- Este decis?
- Are trasaturi pozitive de caracter (este prietenos, amabil, atent?)
- Are sentimente predominant pozitive?
- Trataeaza in mod adecvat sentimente negative?
- Are scopuri realiste?
Cand asculti povestile copilului tau, gandeste-te la personajul principal si ce reflecta acesta despre copil.
Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro