Atunci cand esti insarcinata, una dintre primele tale griji va fi legata de felul in care vei reactiona in timpul travaliului. Cu atat mai mult cu aceasta este prima ta sarcina, informatiile de mai jos iti vor veni in ajutor.
Unele femei experimenteaza simptome diferite ale travaliului, in timp ce altele au semne total distincte decat majoritatea. Nimeni nu cunoaste ce anume sta la cauza inceputului de travaliu, dar anumite schimbari fizice sau hormonale pot indica un inceput de travaliu:
- Aparitia contractiilor;
- Ruperea apei;
- Dilatarea colului;
Coborarea bebelusului in partea inferioara a abdomenului este procesul care are loc cu putin timp inainte de nastere. Mai exact, acest lucru se intampla cu doar cateva saptamani inainte de a da nastere puiului tau. Este posibil ca senzatia de urinare frecventa sa te chinuie mai mult in aceasta perioada.
Dopul gelationos este o substanta care se acumuleaza in capatul colului. Pe masura ce colul incepe sa se deschida, mucusul este eliberat in vagin si este posibil sa observi o secretie de culoare rozalie. Travaliul poate incepe la scurt timp dupa ce dopul gelatinos a fost eliberat.
Contractii – Pentru a le recunoaste usor este bine sa stii ca in timpul acestora, abdomenul devine tare la atingere si intre contractii se relaxeaza. Felul in care simte contractiile difera de la o femeie la alta, ba chiar si de la o sarcina la alta ale aceleiasi femei.
Despre contractiile resimtite in timpul travaliului trebuie sa stii ca provoaca dureri si disconfort atat in zona abdomenului cat si in zona lombara, pe langa presiunea pe care o exercita pe pelvis. Unele femei descriu contractiile precum niste dureri menstruale ceva mai intense.
Spre deosebire de contractiile false Brixton Hicks, adevaratele contractii in travaliu nu inceteaza daca iti schimbi pozitia sau daca te relaxezi. Desi contractiile sunt foarte incomode, trebuie sa stii ca intre acestea vei avea sansa sa te relaxezi pentru cateva minute.
Diferenta intre travaliu real si cel fals – Inainte ca travaliul real sa inceapa, mai mult ca sigur vei avea parte si de travalii false (contractiile Brixton Hicks). Contractiile uterine neregulate sunt perfect normale si pot incepe sa-si faca simtita prezenta inca din trimestrul al doilea, desi cel mai des se intampla acest lucru in trimestrul III de sarcina. Aceasta este modalitatea corpului de a se pregati pentru ceea ce urmeaza.
Cum se simt contractiile Brixton Hicks? – Se pot descrie ca o serie de crampe usoare care vin si pleaca. Acestea nu se maresc in intensitate pe masura ce mergi mai mult sau obosesti, nu cresc in durata de timp si nu sunt nici atat de solicitante precum vor fi cele din travaliul real.
Cum stiu ca sunt in travaliu?
Pentru a-ti da seama daca ceea ce simti sunt contractii de travaliu, raspunde la urmatoarele intrebari:
Cat de dese sunt?
Travaliu Fals: Contractiile sunt neregulate si departate una de cealalta.
Travaliu Real: Contractiile se petrec la intervale regulate si dureaza intre 30 si 70 de secunde. Pe masura ce timpul trece, contractiile sunt mai apropiate una de cealalta.
Isi schimba intensitatea daca schimbi pozitia?
Travaliu Fals: Contractiile se pot opri daca mergi, te odihnesti sau iti schimbi pozitia.
Travaliu Real: Contractiile continua in ciuda miscarii sau schimbarii pozitiei.
Cat de intense sunt contractiile?
Travaliul Fals: Contractiile sunt de obicei slabe in intensitate si nici nu cresc.
Travaliul Real: Contractiile cresc in intensitate pe masura ce se inmultesc.
Unde simti durerea?
Travaliu Fals: Contractiile sunt resimtite in zona centrala a abdomenului sau in zona pelviana.
Travaliu Real: Contractiile incep de obicei din zona lombara si se muta in zona abdomenului.