Te simti coplesit? Atat tu cat si partenera impartiti treburile casei insa pare ca totul este imposibil de finalizat la timp. Daca va permiteti, puteti angaja temporar o persoana care sa va ajute cu treburile casei, sau sa rugati prietenii sau rudele sa stea cu bebe cat voi finalizati curatenia.
Timp pentru tine – Nu numai partenera ta are nevoie de o pauza. Nu prelua toate responsabilitatile asupra ta si bucura-te ca din cand in cand sa te poti vedea cu prietenii pentru a povesti ce ati mai facut sau pentru a face sport impreuna. Cateva ore iti pot reincarca bateriile si este benefic atat pentru tine cat si pentru partenera si bebelusul tau.
Ai obosit sa fii obosit – O noapte pierduta din cand in cand este fireasca, dar ai acest program in fiecare noapte? Daca nu stiai deja, dintre toate schimbarile cu care vine la pachet viata de parinte, lipsa somnului este cea mai greu de suportat. Inainte de-a avea copil ti se parea firesc sa mai pierzi nopti si sa dormi a doua zi pana tarziu, insa nou-nascutii sunt recunoscuti pentru faptul ca nu respecta programul parintilor lor:
- Bebeblusii dorm de obicei cate doua ore odata, apoi se trezesc pentru a papa si adorm in scurt timp la loc;
- Bebelusii nu adorm pentru toata noaptea decat dupa varsta de aproximativ trei luni;
- La varsta de trei luni, bebelusul doarme pentru cel putin cinci ore consecutiv;
- In mod normal bebelusii sanatosi plang aproximativ doua ore pe zi pana la varsta de sase saptamani.
Peste toate acesta se adauga mult nesomn din partea mamei si a tatalui. Daca partenera ta alapteaza, poti avea ocazia sa te odihnesti pe timpul noptilor, dar daca va ocupati si de schimbarea scutecelor sau calmarea lui bebe atunci cand nu ii este foame, este posibil ca ea sa aiba nevoie de ajutorul tau.
Cum poti trece peste asta? In primul rand adu-ti aminte ca este ceva temporar si pana cand vei realiza, bebelusul tau va incepe sa doarma mai mult de doua ore consecutiv si va veti complace intr-o rutina care va va aduce beneficii tuturor.
Primele saptamani acasa – Nu exista indoiala ca o nastere afecteaza femeia atat din punct de vedere fizic cat si emotional. In primele saptamani, ea va avea nevoie de sustinerea ta si de intelegere. Pentru a intelege primele zile din viata de tata este bine sa cunosti cateva dintre schimbarile pe care le experimenteaza partenera ta.
Schimbari fizice – Ea se va simti sensibila dupa nastere, fie ca naste natural sau prin cezariana. Recuperarea dupa cezariana prevede ca proaspata mamica sa-si limiteze activitatea cat poate de mult in primele saptamani dupa nastere. Dupa o nastere vaginala, partenera ta va suferi pierderi de sange, va experimenta incontinenta urinara si dureri. Printre cel mai des intalnite probleme raman totusi constipatia si hemoroizii.
Ce poti face tu pentru a o ajuta:
- Poti deveni expert in schimbarea scutecelor si baita bebelusului;
- Ajut-o la treburile casei, la cmparaturi sau prepararea mancarii;
- Ai rabdare cu atat mai mult cu cat este vorba despre un contact sexual. Pentru moment ii poti arata afectiunea prin saruturi si imbratisari. De asemenea va aprecia orice tip de masaj pe care i-l poti oferi.
Alaptarea poate fi grea – Desi pare ca vine natural, alaptarea nu este usoara pentru nicio mama. Partenera ta va fi frustrata si poate ca va infrunta o serie de probleme in alaptarea celui mic. Mameloanele i se vor crapa, poate ca i se vor bloca si canalele mamare, ceea ce poate deveni o problema foarte dureroasa. Si pentru ca bebe are nevoie sa manance la fiecare trei ore, partenera ta nu se va bucura de prea multa odihna.
Cum o poti ajuta tu:
- Incurajeaza-o sa doarma cat doarme si cel mic;
- Asigura-te ca te ocupi tu cu schimbatul scutecelor in timpul noptii;
- Daca folsoeste o pompa de alaptat, asigura-te ca o poti curata tu dupa fiecare folosire.