Este o buna idee sa ii poti oferi celui mic o rutina zilnica, sa poata avea parte de momente doar ale lui in care petrece timp in patut, jucandu-se si descoperind lumea.
Un program pe care il stabilesti pentru cel mic nu trebuie sa fie respectat la minut, deoarece acest lucru este imposibil. Insa o rutina este ceva ce il ajuta foarte mult pe cel mic.
Cum il poti ajuta pe cel mic sa doarma singur noaptea?
In camera in care doarme cel mic este indicat sa fie intuneric si liniste in timpul noptii si sa ai o rutina pe care sa o aplici constant in fiecare seara inainte de somnul celui mic, fie ca este vorba despre o baita, citirea unei povesti sau spalatul de dinti.
Inainte de a-l pune in pat asigura-te ca este somnoros si de fiecare data urmeaza acelasi tipar. Daca se trezeste in timpul noptii, incearca sa scurtezi rutina si sa-l hranesti iar apoi sa-l pui inapoi la somn.
Este important ca bebe sa invete sa adoarma singur, insa este bine sa nu adoarma in bratele tale, in timp ce il hranesti. Sa il trezesti inainte de a-l muta in pat? Ei bine, specialistii sustin ca nu este bine sa faci asta, cel putin in prima luna de viata a bebelusului, deoarece este aproape imposibil sa il convingi sa nu adoarma cand este atat de mic.
Dupa varsta de o luna il poti pune pe cel mic in patut, adormit. Daca adoarme in timp ce il alaptezi, inceteaza hranirea si pune-l la somn. Un alt lucru important este sa te asiguri ca nu il pui pe cel mic in pat cand este suprasolicitat sau foarte obosit. Nu astepta pana cand bebe devine iritat. Incearca sa fii cu un pas inaintea sa, sa inveti sa-i citesti semnele de somn si sa il ajuti in sensul acesta.
Este ajutor sa stii ca atunci cand cel mic ajunge sa manance mai mult in timpul zilei, nu va mai avea nevoie sa se trezeasca atat de des in timpul noptii pentru a manca. Dar nu incerca sa il hranesti fortat pentru a-i incuraja somnul. Unii parinti forteaza nota si maresc cantitatea de lapte formula inainte de somnul de seara. Cel mai bine este sa astepti pana cel mic isi va stabili de la natura un program de masa constant pe timpul zilei si astfel lucrurile se vor aseza si pe timpul noptii.
Sa il lasi sa planga pana cand adoarme?
Acest lucru depinde foarte mult de fiecare bebelus in parte dar si de varsta pe care o are. Aceasta metoda a lasarii copilului sa planga pana cand adoarme a fost cea mai testata de-a lungul timpului si s-a dovedit sa functioneaza pentru multi bebelusi, dar este bine ca inainte de a o aplica, sa discuti cu medicul pediatru pentru a afla daca este potrivita pentru bebelusul tau.
Multi bebelusi adorm din cauza oboselii de dupa plans, dar altii efectiv se enerveaza tot mai mult, asadar metoda poate la fel de bine sa functioneze la bebelusul tau sau nu. Poate fi cazul ca lui bebe sa-i fie foame si acesta sa fie motivul pe care se tezeste in timpul noptii si nu reuseste sa mai adoarma la loc, asadar asigura-te ca l-ai hranit inainte de a-l lasa sa planga.
De obicei, dupa varsta de patru luni vei observa ca bebelusul nu va ma simti nevoia sa manance atat de des in timpul noptii. Dar daca observi ca mananca cu pofta inseamna ca inca este la nivelul la care mai are nevoie de lapte.