Foarte multe dintre obiceiurile pe care le ai zi de zi lasa urme in comportamentul si dezvoltarea copilului tau. Viata nu este intotdeauna usoara, insa este bine ca de fiecare daca cand ai tentatia sa te lasi prada reactiilor, sa te gandesti de doua ori inainte de-a face orice miscare.
Daca bei, te simti mai bine – Daca ajungi acasa dupa o zi foarte grea si spui ca ai nevoie de o bautura, ar trebui sa-ti amintesti ca in felul acesta ii arati copilului tau ca asa te eliberezi de stres si te simti mai bine. Acelasi lucru se intampla daca te bazezi pe o stare de bine sustinuta de consumul de cofeina sau bauturi energizante.
Incearca sa cauti modalitati mai sanatoase pentru a te simti incarcat cu energie. Incearca sa faci sport, meditatie sau sa cauti un hobby care sa implice toata familia. Acestea pot fi doar cateva idei prin intermediul carora te poti reincarca de energie.
Nu este totul o competitie – Incearca sa nu faci o comparatie intre copilul tau si ceilalti vecini care au calitati pe care ai vrea sa le regasesti si la micutul tau. Incearca sa il motivezi si sa il lauzi pentru ceea ce face bine.
Nu vorbi despre altcineva – Atunci cand critici felul in care arata cineva sau modul in care se comporta, poate demonstra un semn al lipsei de stima. Intreaba-te daca ai o motivatie puternica pentru a face asta si incearca sa te opresti. Tot in aceasta categorie intra si vizionarea de show-uri TV care contin can-can-uri din lumea mondena. Poti inchide TV-ul si il poti invata pe cel mic sa fie bun si sa se incarce cu energie pozitiva in alte moduri – puteti iesi la o plimbare cu bicicleta!
Surprinde-te pe tine – Daca te regasesti intr-o pozitie negativa in preajma copiilor, incearca sa nu ignori asta si sa speri ca nu observa nimeni. Puncteaza gresala si foloseste-o pentru a invata din asta. Implica-i pe cei mici cerandu-le ajutorul pentru a te opri. Cel mai probabil vor fi mai mult decat fericiti sa te ajute. Studiile demonstreaza ca familiile tind sa gaseasca succesul daca membrii se sprijina reciproc pentru a lua deciziile potrivite.
Certuri – Daca tu si sotul tau aveti tendinta sa va certati sau sa va contraziceti constant, copiii vor invata din aceasta ca este in ordine sa repete comportamentul. In ceea ce priveste certurile, la baza acestora va sta intotdeauna stresul.
Daca nu crezi ca poti stapani stresul, incearca sa cauti si sa inveti cateva tehnici de manageriere a acestuia. Certurile te fac sa te simti bine pe moment, insa iti dau o stare proasta ulterior. Pe langa toate acestea, stresul cauzat de certuri are un efect negativ asupra copiilor. Unele studii atesta faptul ca stresul poate creste riscul de obezitate.