Multe dintre tinerele mame traiesc sentimentele de usoara depresie post-partum. Se simt asa pentru totul are legatura cu adaptarea la noua viata. Totusi, daca aceste reactii se inrautatesc, este bine sa aveti o discutie cu medicul.
Ce poti face tu pentru a-ti sustine partenera:
- Daca observi ca nu se comporta ca de obicei, intreab-o cum se simte, deoarece chiar si o simpla conversatie poate fi de mare ajutor;
- Incurajeaz-o sa iasa din casa in timp ce tu ai grija de bebelus, chiar si daca vorbim despre o scurta perioada de timp;
- Daca observi ca are simptome de depresie post-partum, incurajeaz-o sa ceara ajutor de specialitate, deoarece ea nu va realiza ca are nevoie de acest ajutor.
Exista sex dupa bebe?
Asa cum se spune, intrati in maternitate precum un cuplu si iesiti precum o familie. Este adevarat! Relatia cu partenera ta nu va mai fi niciodata la fel. Pentru multe cupluri, aceasta implica si o lunga perioada fara sex.
In functie de modul in care a nascut, totul poate dura pana la sase saptamani si ea poate fi pregatita pentru reinceperea vietii sexuale. Daca alapteaza, schimbarile de hormoni ii pot influenta libidoul in sensul ca acesta va fi mai scazut.
Vei observa ca, totusi, nu va fi doar ea cea care nu mai are chef, deoarece amandoi veti fi epuizati dupa lungile nopti in care hraniti si schimbati bebelusul. Este posibil ca dupa toate acestea sa fiti prea obositi pentru sex.
Totusi nu uita:
- Vestile bune – Majoritatea mamelor incep viata sexuala la trei luni dupa nasterea copilului;
- Te vei simti mai putin frustrat daca retii ca aceste probleme legate de sex reprezinta o etapa normala care face parte din recuperarea post-partum;
- Partenera ta se confrunta cu schimbari atat fizice cat si psihice, care ii pot afecta abilitatea si dorinta de a face sex. Respecta-i sentimentele cu privire la viata sexuala si las-o pe ea sa conduca;
- Multe femei sustin ca intarzie reinceperea contactului sexual din teama de a ramane insarcinate din nou. Poti discuta cu partenera ta despre multimplele modalitati de contraceptie si siguranta pe care o ofera acestea si este posibil sa aveti parte de o reincepere a vietii sexuale.
Sa fii tatic este un job greu, iar cateodata te poate face sa te simti doborat, insa beneficiile de a devenit tatic vor face ca toate grijile sa paleasca. Incearca sa nu uiti toate acestea pe masura ce faci fata provocarilor acelor prime luni din viata copilului.
Cand va veni bebe, sa nu te astepti ca viata sa fie ca inainte si ca rutina ta zilnica sa nu sufere modificari. In anumite zile chiar si faptul ca reusesti sa faci un dus va fi o realizare. Incearca sa ramai intr-o stare pozitiva si fa echipa buna cu partenera ta, deoarece asa se intretine o relatie sanatoasa.