Un studiu aplicat de catre un grup de cercetatori asupra a peste 100 de bebelusi cu varsta cuprinsa intre cinci saptamani si trei luni, atesta faptul ca durata de somn a micutilor a crescut cu doar o jumatate de ora in decursul a doua luni.
Mai multi bebelusi au fost filmati cu camere infrarosu in perioada de adormire, momentul acesta fiind decisiv pentru parinti, sperand ca bebe sa doarma toata noaptea si sa planga cat mai putin. La varsta de cinci saptamani, bebelusii care dormeau pentru doua ore consecutiv, au ajuns sa mareasca acest interval cu o jumatate de ora. Numai 10% dintre bebelusi au dormit incontinuu pentru cinci ore la varsta de cinci saptamani, la trei luni reusind acest lucru 45% dintre bebelusi.
La ambele varste, o patrime dintre bebelusi se trezesc si se linistesc singuri cel putin o data in timpul noptii. 67% dintre bebelusii care s-au linistit singuri la varsta de cinci saptamani, au domit incontinuu pentru cinci ore la varsta de trei luni. Doar 38% dintre cei care nu au reusit sa calmeze singuri la varsta de cinci saptamani, au dormit pentru cinci ore incontinuu.
Care este varsta la care bebe incepe sa doarma toata noaptea?
Unii bebelusi reusesc sa doarma intreaga noapte chiar si la o saptamana sau doua dupa nastere. Dar la inceput, toti au momentele lor de agitatie, dormind mai mult ziua si mai putin noaptea.
Majoritatea bebelusilor incep sa doarma intreaga noapte in jurul varstei de patru luni. Nu vei avea parte de un somn de 10-12 ore neintrerupt, dar te poti bucura de cinci ore dormite consecutiv dupa ce a fost hranit. Nu te ingrijora daca bebe a implinit patru luni si inca nu doarme asa de mult. Il poti ajuta pastrand intuneric si liniste in camera in care doarme.
Cat trebuie sa doarma ziua?
In mod normal, cand se nasc, cei mici doar mananca, dorm, mananca si iar dorm, asadar nu le poti contoriza somnul. Dar undeva in jurul varstei de sase saptamani, bebelusii isi stabilesc un tipar de somn si fiecare somn dureaza aproximativ o ora sau doua. In jurul varstei de cinci ani va disparea aceasta nevoie de somn in timpul zilei.
Sa trezesti copilul pentru a manca?
Medicii nu recomanda sa trezesti copilul pentru a-l hrani in timpul noptii. Cu toate acestea, este indicat sa trezesti copilul in timpul noptii, pentru hrana, daca in timp de trei saptamani nu si-a recuperat greutatea de la nastere. Bebelusii tind sa slabeasca 10% din greutatea de la nastere. De asemenea, daca dorm mai mult in timpul zilei decat noaptea, medicii sfatuiesc parintii sa ii trezeasca pe cei mici astfel incat sa nu treaca mai mult de patru ore intre mese.
Studiul releva faptul ca factorii mediului inconjurator sustin procesul de dezvoltare al copilului. Fiecare mamica este sfatuita sa tina un jurnal al comportamentului si al nevoilor celui mic, pentru ca fiecare problema care apare, poate fi rezolvata urmarind tiparul de masa sau de somn al bebelusului.