Copiii care sufera de colici au fetele crispate si plang ascutit, ca o persoana care are dureri. Adesea, plansetele lor vin in valuri (cum vin si crampele, de altfel) si se opresc brusc.
Plansetele cauzate de colici pot suna la fel ca acelea provocate de o durere sau alta. Totusi, multi bebelusi reactioneaza exagerat la experiente obisnuite (zgomote puternice, eructatie etc.), plangand de parca i-ar durea ceva. Sunt ca niste alarme de incendiu care se declanseaza chiar daca nu s-a intamplat nimic grav, ci doar s-a ars painea in prajitor.
Faptul ca aceste tipete pot fi linistite atunci cand copilul este plimbat cu masina sau alaptat la san dovedeste ca bebelusul nu se afla chiar in agonie. El nu sufera, de fapt, de altceva decat de lipsa celui de-al patrulea trimestru de sarcina.
Se intampla frecvent ca plansetele bebelusului sa inceapa in timp ce mananca sau imediat dupa aceea.
De obicei, bebelusii care plang in timp ce mananca sau imediat dupa aceea reactioneaza exagerat la refluxul gastrocolic, contractia intestinala care are loc atunci cand stomacul se umple cu mancare. Majoritatea bebelusilor nu au nicio problema cu acest reflex, insa pentru bebelusii care sufera de colici, la capatul zilei (la capatul rabdarii lor), aceasta senzatie poate fi picatura care umple paharul si starneste plansul isteric.
Faptul ca aceasta suferinta dispare dupa trei luni (cu toate ca refluxul gastrocolic ramane prezent) vine in sprijinul ideii ca durerea data de crampe declanseaza plansetele numai la bebelusii care au nevoie de senzatia celui de-al patrulea trimestru de sarcina.
Adesea, bebelusii se chircesc, gem, se screm si par usurati daca trag vanturi sau fac treaba mare.
Toti bebelusii au gaze intestinale; totusi, aceasta senzatie provoaca plansul numai la sugarii cu un comportament sensibil si/ sau irascibil. In mod obisnuit, chiar si acesti bebelusi se opresc din plans, daca sunt ajutati de ritmurile linistitoare ale uterului.
De multe ori, colicile se acutizeaza seara („ora vrajitoarelor”).
Asadar, cum unele mame se prabusesc istovite la sfarsitul petrecerii date cu ocazia zilei de nastere a micutilor, unii bebelusi cedeaza dupa o zi intreaga de hiperactivitate. Fara cel de-al patrulea trimestru de sarcina care sa-i potoleasca, acesti sugari vulnerabili dau pe dinafara in fiecare seara, ca niste oale pe foc.
Sursa: „Cel mai fericit bebelus din lume”, Harvey Karp