O femeie care a fost insarcinata cu fetitele ei la varsta de 20 de ani si care s-a simtit minunat atunci, a realizat ca lucrurile stau altfel cand a ramas insarcinata cu al treilea copil, la varsta de 45 de ani. Diferenta pe care a resimtit-o nu a putut fi negata zi si noapte. Iata mai multe argumente.
Atunci cand decizi sa ai un copil, acel moment reflecta un punct de cotitura in viata ta. Se intampla in functie de momentul in care ai gasit partenerul ideal (mai devreme sau mai tarziu), daca ti-ai planuit sa ai o familie mai mare sau nu, etc. Fiecare varsta vine cu experienta sa. Desi fiecare femeie este unica, aspectele fizice si emotionale ale sarcinii sunt partial influentate de varsta pe care o ai.
Exista o varsta ideala pentru sarcina?
Din punct de vedere fizic, acesta este momentul oportun sa ramai insarcinata – si pe scara spre 30 de ani, cu cat esti mai aproape de varsta de 20 de ani, cu atat ai mai multe sanse sa concepi mai repede. Se intampla aceasta deoarece ciclul tau s-a reglat, fata de perioada de adolescenta, astfel incat ovulatia este mult mai previzibila.
Nu numai ca este mai usor sa ramai insarcinata la varsta de 20 de ani, dar este mai usor si sa duci sarcina la sfarsit. In mod obisnuit, un trup tanar poate sustine o cantitate aditionala de greutate. Pe de alta parte si tu esti mai sanatoasa la aceasta varsta, deoarece afectiunile (mai ales cele cronice) incep sa-si faca simtita prezenta mai tarziu in viata.
Pe de alta parte, daca tu esti tanara si parintii tai sunt tineri, ceea ce inseamna ca vei avea parte de o mana de ajutor. Nu numai ca bunicii tineri te ajuta real in cresterea copiilor, dar este minunat cand, dupa ani si ani, sunt capabili inca sa fie alaturi de ei.
Riscul de a dezvolta complicatii in sarcina este destul de scazut la varsta de 20 de ani, cu o singura exceptie: preeclampsia sau hipertensiunea relationata cu sarcina. Preeclampsia nu este legata de varsta ci mai degraba cu faptul ca porti prima sarcina, iar o femeie cu varsta in jur de 20 de ani, cu siguranta este la prima sa sarcina. De asemenea poti avea un risc de greutate mica a bebelusului la nastere. Tu contribui negativ la acest efect daca ai un stil de viata nesanatos precum daca fumezi sau ai un regim alimentar haotic.
In timp ce factorii de ordin fizic influenteaza o sarcina incepand cu varsta de 30 de ani, aceasta nu inseamna ca momentul ideal de-a avea copii este strict in decada a doua din viata ta, cu atat mai mult daca iti croiesti calea in cariera. Este posibil ca pana atunci sa nu fi avut timp suficient pentru a-ti fi indeplinit nevoile pe plan profesional sau al relatiei cu partenerul.
Ceea ce iti va lipsi in experienta de viata, totusi, se va recupera cu entuziasm in viata de mamica. O tanara de 20 de ani este posibil sa nu se fi gandit prea mult la ideea de sarcina. Nu a digerat ideea ca va deveni mama sau aspectele negative ale sarcinii. Cativa ani in plus pot face o diferenta notabila. Poate vei observa ca la varsta de 28 de ani te vei simti mai matura si ca timpul pana cand ai devenit mama l-ai folosit pentru a te canaliza pe cariera, pentru a avea o siguranta financiara.