Exista metode prin care am putea exprima aceasta in cuvinte frumoase, insa medicii sustin ca in orice forma am incerca sa o punem, aceasta este cea mai dificila decada pentru a sustine o sarcina.
La varsta de 40 de ani, punctul acela de a concepe ovule de calitate a fost depasit, astfel incat procesul de conceptie va fi mai lent ca niciodata. Practic putem spune ca te bazezi pe acele ovule care nu functioneaza bine in timpul fertilizarii. Aceasta este varsta la care riscul de aparitie a anomaliilor cromozomale tind sa apara, dar si a pierderilor de sarcina.
Intre timp, ciclul menstrual poate deveni neregulat inainte de menopauza, ceea ce compromite fertilitatea. In mod interesant, in timp ce este din ce in ce mai greu sa ramai insarcinata, tot acum este si perioada in care esti cel mai predispusa la o sarcina multipla (ceea ce este in sine o sarcina cu risc), chiar si fara interventie medicala. Este posibil ca nivelurile fluctuante de hormoni sa stimuleze productia de mai multe ovule, sustin medicii.
Testele uzuale de screening care indica riscul de anomalii cromozomale, precum Sindromul Down, sunt de obicei considerate o pierdere de timp si bani, sustin medicii, deoarece testele vor indica in mod invariabil un risc, care la aceasta varsta se va accelera tot mai mult. Femeile care au varsta de 40+ si care opteaza pentru aceste teste, ajung invariabil la amniocenteza, care presupune un oarecare risc de pierdere a sarcinii.
Sarcina poate exagera conditia bolilor cronice. Totul se accelereaza odata cu sarcina. Chiar si un metabolism lent poate avea efectele sale profunde, de asemenea. Sunt femei care sustin ca au mancat la fel cum o faceau inainte de sarcina, insa au castigat de doua ori mai mult decat in sarcinile anterioare.
Exista totusi si o lista care balanteaza situatia, precum faptul ca ai o stabilitate financiara si esti pregatita sa te focusezi pe experienta de a fi mama, deoarece viata te-a invatat pana acum sa fii flexibila si sa ai rabdare. O femeie cu varsta de 40 de ani cunoaste mai bine care sunt urcusurile si coborasurile unei vieti si poate jongla mai bine cu deciziile.
La aceasta varsta vei fi mai fericita sa ramai cu bebe acasa sau mai increzatoare in a uni viata de maternitate cu cea profesionala. Esti mai sigura pe tine si nu iti este teama sa iti impui punctul de vedere si sa negociezi termenii angajarii. Aceasta incredere in tine te va face sa comunici mai eficient si cu medicul tau, referitor la conditiile in care doresti sa nasti. Femeile mai in varsta tind sa fie mai active in timpul sarcinii. De asemenea ele intreaba medicul multe lucruri, dorind sa intre in detaliu apropos de travaliu, testele de diabet sau despre ecografii.
Mamele la aceasta varsta, care nu sunt la prima nastere, au acumulat experienta din nasterile anterioare si pot fi capabile de a nu se lasa coplesite de evenimentul minunat din viata lor. Ele stiu ca grija pe care o au fata de ele insele, le transforma in mame mai bune.