Nu cu mult timp in urma, o doamna trebuia sa aiba mare grija la manierele sale. Cu toate acestea, vremurile s-au schimbat, si pe masura ce femeile devin din ce in ce mai independente, se schimba si sensul sintagmei „a fi o lady”. Iata cum te poti transforma.
Negarea contributiei – Ai facut vreodata un favor pentru un coleg sau o prietena, iar dupa ce ti s-a multumit ai replicat cu „N-a fost niciun deranj, deoarece…” sau „Am reusit sa fac asta pentru ca era oricum in drumul meu spre casa”? Poate fi adevarat ca ai reusit sa realizezi task-ul fiind eficienta, dar acest tip de raspunsuri devalorizeaza timpul si efortul implicat din partea ta. Ai putea sa primesti aprecierile si cu siguranta prietenii tai nu vor uita ca i-ai ajutat.
Explicatii – Este posibil sa ai aceasta deprindere din cauza unor parinti exigenti sau a unui sef care a pretins de la tine foarte mult. In anumite situatii este posibil sa ti se ceara explicatii, dar in marea parte a timpului, daca reduci totul la explicatii este posibil sa te faca sa pari ca nu ai incredere in tine.
Nu te precipita! – De cate ori ai replicat unui e-mail provocator sau unei postari pe Facebook destul de rautacioase? Incearca sa aplici o anumita doza de cenzura in comunicarea ta. Ca prim pas poti incerca sa rezisti 24 de ore inainte de-a replica e-mailului. Cu alte cuvinte, mai gandeste-te o data inainte de a oferi replica. Aceste asteptari te pot salva de regretele pe care le vei simti mai tarziu.
Scuze – Am fost invatati sa ne cerem scuze atunci cand eram copii, chiar daca nu eram mereu de vina. Nu-i de mirare ca inca suntem agatati de acest obicei. Cerutul scuzelor nu este mereu cea mai eficienta metoda, si nu e nici de ajutor, de cele mai multe ori. Ai face bine sa le lasi loc pentru scuze celebritatilor care fac erori in mass media.
Indoiala – Critica este benefica, dar daca te indoiesti in mod constant de actiunile tale, poate deveni totul extrem de derutant. Odata ce ai facut o declaratie, mergi mai departe si nu te mai ingrijora cu privire la aceasta. Nu te duela in scenarii agonizante si in intrebari care incep cu „Daca…”
Judecata – Judecatile pe care le facem reflecta de cele mai multe ori ceea ce suntem. Atunci cand emiti judecati de valoare asupra altora, aminteste-ti ca poate este vorba despre mai mult decat ceea ce stii tu. Compasiunea pe care o dezvolti pentru ceilalti te va ajuta sa iti ierti si tie imperfectiunile.
Nu este usor sa iti reprimi aceste obiceiuri deja formate, totusi merita efortul de a incerca, chiar daca poate dureaza o viata sa poti reusi. Totul se reduce la a te valorifica pe tine si contributia ta unica in lume, indiferent ce alegi sa faci.