Pentru a intelege raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa ai o idee despre cum functioneaza organismul tau. Exista doua surse de estrogen in corp: ovarele (sursa directa) si glandele suprarenale (sursa indirecta).
Secretia de estrogen de la nivelul ovarelor variaza pe parcursul lunii – in unele zile ovarele produc mai mult estrogen, in altele mai putin –, iar acest lucru face parte din ciclul menstrual normal. In acelasi timp, glandele suprarenale produc un hormon numit androstenedion, care este inrudit cu colesterolul, dar si cu progesteronul si testosteronul, fiind de fapt un hormon androgin.
Hormonii din corp sunt adesea convertiti intre ei. De exemplu, androstenedionul produs de glandele suprarenale este transformat de catre celulele de grasime in estron – un tip de estrogen. Cu alte cuvinte, pe langa estrogenul secretat de ovare, in organismul femeilor supraponderale mai este produsa o sursa de estrogen in urma convertirii androstenedionului.
Asadar, daca esti supraponderala, in corpul tau sa intampla urmatorul fenomen: in vreme ce ovarele incearca sa functioneze si sa aiba un ciclu normal, aportul constant de estron din aceasta a doua sursa va interveni in echilibrul hormonal. Aceasta situatie diminueaza activitatea ovarelor, fapt care interfereaza cu ovulatia. De asemenea, estrogenul in exces poate duce la modificari pre-canceroase in uter – care sunt, de obicei, reversibile.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO