Faptul ca stau in preajma animalelor, ii ajuta foarte mult pe copiii care sufera de autism, cand se afla in situatii stresante. Noile studii demonstreaza ca anxietatea sociala este redusa in cazul acestor copii.
Rezultatele ar putea conduce catre noi tratamente care vor implica animale precum caini, pisici sau porcusori de Guineea. Aceste animale vor ajuta copiii cu autism sa-si imbunatateasca abilitatile sociale si sa interactioneze mai bine cu alti oameni.
Studiul a inclus participarea a 38 de copii cu autim si 76 copii care nu au aceasta afectiune. Toti copiii au purtat aparate speciale care detecteaza nivelul de anxietate si raspunsurile lor la anumite situatii sociale.
Pentru inceput, copiii au citit o carte singuri. Apoi au citit din aceeasi carte catre doi copii si apoi au avut 10 minute de lectura de grup. Dupa aceasta copiii au avut 10 minute pentru a se juca impreuna cu porcusorii de Guineea. Cercetatorii au selectat porcusorii de Guineea deoarece sunt animale blande si foarte mici.
Comparativ cu alti copii, cei cu autism au inregistrat nivele crescute de anxietate in timp ce citeau in liniste, cu voce tare sau in timp ce se jucau in grup. Cu toate acestea, cei mai mici de varsta au inregistrat nivele mai scazute de anxietate in timpul jocului cu porcusorii de Guineea.
Este posibil sa se fi intamplat asa deoarece animalele ii accepta neconditionat pe copiii cu autism si ii face sa se simta in siguranta. Studiul a fost anuntat intr-o publicatie de specialitate, online.
Studiile anterioare au relevat faptul ca prezenta animalelor de companie ii ajuta pe copiii cu autism sa aiba o viata sociala mult mai buna. Acest studiu demonstreaza efectele pe care le are apropierea de animale si cum ajuta acestea la eliminarea stresului, dar si cum le schimba perspectiva copiilor in anumite situatii.
In orice caz, aceasta nu inseamna ca fiecare parinte trebuie sa-i ofere copilului sau cu autism un animal de companie. Studii ulterioare vor determina cum pot fi folosite animalele in programele care ii ajuta pe copiii cu autism sa-si dezvolte abilitatile sociale.