Unele persoane cred (in mod gresit) ca cei mici nu au nevoie de ochelari de soare mai mult decat noi, considerand ca aceasta este doar „o fita”. Din pacate, moda e batuta de necesitate. Ochelarii de soare chiar au un rol important pentru copii!
Multi dintre adultii care poarta ochelari de soare vara (in special cei cu ochi albastri sau deschisi la culoare) o fac pentru ca simt ca soarele le raneste privirea. Si au dreptate. Astazi, stim ca radiatiile ultraviolete patrund in ochi si ii afecteaza, iar lentilele ochelarilor de soare pot refracta razele UV. Acestea din urma provoaca leziuni oculare, iar pe termen lung cresc riscul afectiunilor oftalmologice, indiferent de varsta.
Ochii copiilor, in mod special, sunt mai sensibili la actiunea nociva a razelor solare decat ochii nostri, ai celor maturi. In primul rand, cei mici pot face mai usor fotokeratita – arsura corneei, o afectiune dureroasa a ochiului, care poate fi provocata nu doar de soare, ci si de zapada care reflecta soarele sau de alte surse foarte puternice de lumina, cum ar fi aparatul de sudura. Simptomele pornesc de la durere, lacrimare, mancarime si hiperemie (inrosire) si ajung pana la blefarospasme (contractura muschilor pleoapelor) si chiar orbire.
Vederea copiilor trebuie protejata cu atat mai mult cu cat structurile lor oculare sunt incomplet dezvoltate, iar ochii lor lasa razele UV sa patrunda pana la retina, crescand astfel riscul leziunilor. Micutii cu ochi deschisi la culoare prezinta (ca si adultii) o sensibilitate mai mare: ei au o canitate mai scazuta de melatonina in iris si probabilitatea de dilatare crescuta a pupilei, comparativ cu cei cu ochii inchisi.
Nu conteaza cat de inchisa e lentila, ci protectia UV
Exista lentile de ochelari inchise la culoare care pot face ochiului mai mult rau decat bine, daca nu au protectie la razele UV. Acestea ii dau ochiului senzatia ca afara este intuneric. O reactie mecanica la lumina scazuta determina ochiul sa dilate irisul, pentru a se adapta la noile conditii de lumina si pentru a vedea mai bine. Daca insa lentila nu are protectie la razele UV, care trec nefiltrate prin lentila, irisul devine chiar mai expus leziunilor. Normele europene prevad deja ca toti ochelarii sa aiba aceasta protectie, sub obligativitatea legii. Insa nu toti ochelarii pe care ii gasim pe piata provin din UE.
Copiii de peste 1 an pot purta ochelari de soare
Dupa varsta de un an, cei mici sunt capabili sa stea cu ochelarii la ochi. Pentru ei, exista ochelari cu lentile din polimeri, nu din sticla, care risca mai putin sa se zgarie sau sa se sparga. De asemenea, metodele de prindere la ochi sunt mai sigure decat clasica rama de ochelari. Daca ai un copilas caruia oftalmologul i-a identificat tulburari de refractie, ii poti face ochelari de vedere care sa aiba si protectie impotriva UV, eventual cu lentile heliomate.