Ce trebuie sa manance copilul prescolar? Dupa varsta de un an, maturizarea functiilor renale, digestive si neurologice ale copilului ne permite trecerea la o alimentatie similara cu cea a adultilor.
Cu toate acestea, necesarul caloric e mai mic decat in primul an de viata, deoarece, dupa varsta de 1 an, ritmul de crestere al copiilor este cu mult incetinit fata de primul an de viata. In medie, copilasii cresc 10-12 cm pe an si cam 200-250 g pe luna. Pentru a se dezvolta armonios, ei au nevoie de o alimentatie diversificata, cu toate tipurile de alimente. Cresterea in greutate este cel mai bun indicator al faptului ca ai un copil corect hranit. Copulul mananca la fel ca un adult, acum, atat ca in cantitati mai mici: cinci mese pe zi, dintre care doua sunt gustari.
Ce si cum mananca?
Piramida alimentara a celor mici inlcude aceleasi alimente ca si a noastra, dar este diferita din punct de vedere al cantitatilor.
1) Fructe si legume: 3 pana la 6 portii / zi. Impreuna cu cerealele, ele se transforma in glucide in organism, reprezentand o sursa importanta de energie pentru cei mici. Dar si cea mai buna sursa de vitamine si nutrienti necesara dezvoltarii. Foloseste legume la fiecare masa, ca garnitura sau salata, o portie gatita si una proaspata. Alege pe cat se poate legume de sezon, crescute natural, cu cat mai putine chimicale.
Fructele se pot oferi ca si gustare, intre mese. Este recomandat sa le consume proaspete sau sub forma de salate (de exemplu banana cu mar, amestecata cu faina de migdale si o lingura de frisca). Poti folosi fructe si in deserturi preparate de casa, o data la cateva zile.
2) Proteine: 2 portii / zi. Copiii au nevoie de proteine pentru crestre si dezvoltarea neuronala. Ouale, carnea, lactatele, unele legume si unele verdeturi sunt toate surse de proteine. Ouale reprezinta o sursa buna de proteine pentru cei mici. Carnea slaba de pui sau curcan si carnea grasa de peste sunt recomandate, dar atentie la felul in care u fost crescute pasarile si la sursele deprovenineta ale pestelui. Carnea de porc este prea grasa pentru copii, dar se poate consuma ocazional carne de vita, bine fiarta, in supe. Ciupercile, mazarea, fasolea sia lte leguminoase boabe sunt si ele surse bune de proteine, care completeaza fafruia si cu alte elemente nutritive.
3) Cereale si fainoase: 3-4 portii/zi. Painea, cerealele, pastele si orezul (dar aici vom include si cartofii, care desi sunt leguminoase au amidon) sunt satioase, sunt surse de fibre, dar este recomandat sa le folosesti sub forma integrala sau nerafinata, pentru a veni cu elemente nutritive, nu doar cu calorii goale. Evita zaharurile si produsele rafinate, dulciurile care sunt si ele surse de glucide, dar asigura energie de proasta calitate, fara elemente nutritive.
4) Grasimi sanatoase. Copiii pot manca grasimi mononesaturate si polinesaturare, dar cand gatesti favorizeaza uleiurile vegetale, de masline, pestele gras si fructele oleaginoase (nuci, migdale, dar pe care copilului de pana in 2 ani i le vei da sub forma de faina, in amestecuri nutritive, clatite etc.)
5) Surse de calciu, 2 portii/zi: cu totii stim despre lactate, iaurturi si branzeturi ca sunt surse de calciu, dar acestea vin si cu multe grasimi. Copiii au nevoie si de grasimi, insa pentru a nu exagera a nu ex putem
Dimensiunile portiilor si alimente interzise
O jumatate din portia unui adult este considerata o portie pentru copiii de pana la varsta de 3 ani. Pana la aceasta varsta, copiii, indiferent de sex, au nevoie de 1400 calorii pe zi pentru a creste normal. Peste 3 ani crestem aceste portia copilului la 1/3 din portia adultului si putem ajunge la 1500 de calorii. Unii adulti (femei) care au activitate sedentara pot manca la fel ca si copiii lor pentru a isi mentine silueta, dar copiii sunt in crestere.
Nu uita, pana la 2 ani inca exista alimente interzise celor mici, chiar daca sunt perfect sanatosi sinu au alergii alimentare. Sunt interzise: miere, alcool chiar si in doze mici, branzeturi cu mucegai, nuci intregi (sau alte fructe tari de dimensiuni mici), fructe de mare, fructe de padure si capsuni, zahar si sare in exces, mancaruri prea grase, prea picante sau procesate, precum mezeluri, conserve si dulciuri.
Incepand cu varsta de 3 ani, copilul poate tolera toate grupele de alimente, cu exceptia preparatelor picante, a produselor la conserva si a bauturilor alcoolice.