Chiar daca nu este un lucru de dorit, orice sarcina aduce cu sine pe langa bucuria aparitiei nou-nascutului si cateva kilograme in plus pentru tanara mamica.
Ce face bebelusul?
Masurand aproximativ 25 de centimetri de la cap pana la calcaie si cantarind aproape 300 de grame, bebelusul capata deja aspectul unui copil deja format, avand membrele foarte bine proportionate, par pe scalpel capului, dar si gene si sprancene.
In aceasta saptamana, bebelusul pare sa fie preocupat de inghitirea lichidului amniotic, care il va ajuta in continuare la dezvoltarea tractului urinar, dar si la dezvoltarea sistemului digestive.
Pielea a inceput deja acel process de acoperire cu un strat subtire de substanta alunecoasa denumita vernix care il va proteja in fata mediului in care traieste, in special de lichidul amniotic. In aceasta perioada, sub protectia vernixului se vor dezvolta cele trei straturi ale pielii: epiderma, dermul si hipodermul.
Meconiul, substanta alba, consistenta, alunecoasa, formata din celulele moarte de la nivelul digestive va fi secretat de catre intestinele bebelusului. De regula, aceasta substanta va fi eliminata imediat dupa nastere, observand-o in primul scaun al copilului. Alti bebelusi elimina meconiul inca de cand se afla in uterul mamei sau pe traseul nasterii.
In saptamana a douazecea de sarcina s-ar putea sa ai o mare surpriza in cazul in care te vei regasi la o prima nastere: aceea de a simti clar miscarile bebelusului tau, senzatie absolute surprinzatoare, semanand cu senzatia de “fluturasi in stomac”. Nu uita sa comunici medicului exact cand s-a intamplat acest lucru. Este o remarca greu de uitat.
Ce face mama?
In aceasta saptamana de sarcina vei fi probabil surprinsa sa observi ca nimic din vechea garderoba nu te mai incape intrucat te-ai ingrasat deja 4-5 kilograme. De acum inainte va trebui sa te obisnuiesti cu faptul ca vei acumula mult mai mult, circa 500 grame pe saptamana, intrucat nevoile celui mic sunt din ce in ce mai mari.
Uterul tau continua sa creasca vertiginous, ajungand in dreptul ombilicului, lucru care va accentua senzatia de urinare frecventa, dar si prezenta unei presiuni tot mai constante la nivelul abdomenului inferior.
Dintre alimentatie nu trebuie sa excluzi consumul de suplimente nutritive, de vitamine destul de necesare dezvoltarii copilului. Medicul iti va putea recomanda Magne B6, Maltofer si Elevit, trei suplimente medicamentoase destul de importante. In asemenea perioada, cu siguranta vei renunta la acidul folic recomandat de catre acesta din punct de vedere medicamentos, continuand probabil sa il acumulezi din alimentatie intrucat tubul neural este aproape complet dezvoltat, riscul aparitiei unor malformatii de tub neural fiind drastic diminuat intr-o asemenea perioada. Acumularea de fier in organism va ajuta la o mai buna dezvoltare a bebelusului. Maltofer, din punct de vedere medicamentos, dar si regasirea fierului in alimentatia zilnica va ajuta mama sa beneficieze de nutrientii necesari dezvoltarii armonioase a bebelusului. In alimentatie puteti regasi fierul in legumele verzi, in alune, fructe uscate, seminte de floarea soarelui, paine, legume boabe (fasole, mazare), sardine, ficat de pasare, carne de vita, carne de miel, peste, etc. Nu ezitati sa le consumati!
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]