Dupa bucuria de a-ti tine copilul in brate la venirea pe lume, te cuprinde teama la gandul ca pielea si corpul tau nu isi vor mai reveni dupa nastere. Nu e cazul sa disperi. Uite cateva lucruri pe care le poti face pentru a fi din nou in forma.
Informatii: Yvonne Deleanu
Cele mai multe gravide se amagesc spunandu-si ca, imediat dupa nastere, vor da buzna in salile de fitness si vor reintra rapid in forma. Realitatea (si medicii) le contrazice insa!
Exercitiile fizice, chiar si de intensitate moderata, nu sunt permise in primele saptamani dupa nastere, iar in cazul in care bebelusul a venit pe lume prin cezariana, va trece mai mult timp pana cand mami va putea merge la sala de sport. Pe de alta parte, organismul nu functioneaza ca inainte de sarcina. Imediat dupa nastere, corpul trece printr-o adevarata furtuna hormonala.
Cel mai mare soc al mamicilor incepatoare este sa vada cum, desi puiul lor a venit pe lume, burtica lor ramane vizibil umflata, iar pielea arata ca un balon dezumflat.
In timpul celor noua luni, pielea a fost supusa la mari eforturi si are nevoie de timp pentru a-si reveni. Tonusul abdominal lasa si el de dorit, chiar daca inainte de sarcina mergeai la sala in mod regulat.
In perioada imediat urmatoare nasterii, de mare ajutor iti sunt piesele de lenjerie modelatoare. Acestea au un efect asemanator masajului, remodeland tesutul adipos si eliminand ganglionii celulitici, iar talia inalta ajuta la corectarea posturii lombare. In timpul sarcinii, kilogramele in plus au apasat asupra vertebrelor si le-au pus la grea incercare, iar durerile de spate te insotesc multa vreme dupa nastere. Piesele de lenjerie special concepute pentru mamici, pentru perioada de dupa nastere, actioneaza prin compresie mecanica si te ajuta sa mentii o postura corecta, fara sa simti disconfortul pe care ti l-ar da un corset, de exemplu.
In paralel cu purtarea unei lenjerii modelatoare, este bine sa ajuti putin pielea sa isi revina. Schimbarile hormonale i-au afectat structura si elasticitatea. Si, mai mult ca sigur, te supara vergeturile, de care, odata ce au aparut, nu poti scapa definitiv, dar pe care le poti face mai putin vizibile. Cremele si lotiunile care au in compozitie vitamina A te ajuta sa estompezi dungile vinetii (care apoi devin albicioase), care ti se par atat de inestetice.
Ce sport e bine sa faci?
Imediat ce medicul iti da acordul pentru inceperea unui program de gimnastica, poti face exercitii usoare. Cele mai recomandate pentru tonifiere sunt programele de Pilates cu greutati mici, special concepute pentru mamicile incepatoate. Mersul in ritm alert atunci cand iesi cu bebelusul la plimbare te ajuta si el, cu conditia sa iti controlezi postura, pentru ca musculatura abdominala sa se intareasca si sa poata sustine spatele corect.
Ce mananci?
In mod gresit, consideram ca silueta, tonusul muscular si elasticitatea pielii depind doar de sport. Dar, de fapt, ce punem in farfurie conteaza chiar mai mult. Pentru recapatarea tonusului si revenirea la forma dinainte de nastere, este important sa consumi cat mai multe legume, dar si proteine slabe. Carnea de curcan, leguminoasele (linte, naut), ouale sau pestele nu trebuie sa iti lipseasca din meniu. Dimineata si la pranz, e bine sa mananci si o cantitate moderata de glucide complexe, respectiv cereale integrale, cartof copt, cartof dulce sau paine de secara. Cat despre fructe, alege-le pe cele de sezon si autohtone si consuma-le separat, ca masa/gustare.
Odihna cat mai multa!
Pare o misiune imposibila, dar daca vrei sa revii mai repede in forma si sa iti recapeti tonusul, trebuie sa te odihnesti. Odihna are un rol foarte important si trebuie sa-i acorzi organismului tau tot sprijinul de care are nevoie. Incearca sa dormi cat mai mult, eventual cand doarme cel mic, pentru ca, peste noapte, cel putin in primele luni, te vei cam trezi…