Pentru mamicile care sunt insarcinate prima data, travaliul reprezinta unul dintre subiectele cele mai provocatoare: teama, curiozitatea si nesiguranta pe care le resimt sunt normale. Este travaliul chiar atat de dureros? Cum stii cand incepe si daca nu cumva confunzi simptomele? Cum te pregatesti? Despre toate aceste intrebari, dar si altele, in urmatorul material.
In medie, travaliul dureaza intre opt si doisprezece ore la o prima nastere, pate ajunge la unele mamici pana la 24 de ore (dar nu te speria, primele etape pot sa se simta foarte slab sau char sa nu ati dai seama ca esti in travaliu), iar la mamici care au mai nascut travaliul poate dura sub sapte ore. Dar fiecare femeie e diferita. Unele viitoare mamici fara experienta nici nu realizeaza ca au intrat deja in travaliu, in timp ce altele pot crede ca au intrat, dar de fapt sa nu fie asa.
Desi poate ai auzit alte femei povestind despre travaliul si nasterea lor, nu ai nici o garantie ca si la tine va fi la fel. Asa ca nu te speria daca auzi povesti neplacute. Sunt mamici care trec printr-un travaliu prelungit, dar momentul nasterii este rapid si usor. Alte mamici au un travaliu scurt si nasc fara ajutorul dat de anestezice – acestea nu au cand sa isi faca efectul, daca nasterea e rapida. Unele mamici nu rezista senzatiilor si au nevoie de medicamente pentru ameliorarea durerii, dar simplul fapt ca iau medicamente le linisteste si panica. Calmantele sunt importante si pentru ca frica din timpul travaliului ne poate face sa accentuam senzatia de durere. Emotiile exagerate ne fac sa ne pierdem ritmul suflului si, astfel, sa incetinim alimentarea cu oxigen a sangelui. Daca ne-am pastra calmul si am exersa tehnicile de respiratie si relaxare, am ajuta la dilatarea vaselor de sange si astfel am beneficia o nastere mai usoara, spun medicii.
Durata travaliului depinde si de durata si intensitatea contractiilor
Travaliul poate fi impartit, din punct de vedere medical, in etape. Durata lui variaza de la o mamica la alta, Prima etapa si cea mai lunga a travaliului este cea in care colul uterin se „stergeˮ complet si se dilata, adica se deschide treptat, pentru a face drum copilului. Aceasta etapa mai este numita initiala sau latenta si poate dura intre 8 si 12 ore. In acest interval colul uterin se dilata pana la 3 centimetri diametru. Unele mame pot sa nici nu simta ca au intrat in aceasta etapa si sa asi dea seama abia dupa cateva ore.
Urmeaza etapa activa, in care colul se dilate intre 3 si 7 cm (poate dura 4-6 ore) si cea in care dilatarea ajunge de la 7 la 10 cm (inca una, maxim trei ore). Acum poate avea loc nasterea, care dureaza in medie 50 de minute pentru prima nastere sau mai putin (chiar si 20 de minute) pentru cea de-a doua.
Inainte de nastere, pot exista contractii variate, dar acestea nu sunt considerate travaliu pana ce colul nu se dilata. In travaliul propriu zis, contractiile cresc in intensitate si durata, ajungand sa fie una la fiecare cinci minute. Dar vestea buna este ca durata contractiilor in sine, in aceasta etapa, este doar de un minut, un minut si jumatate. Prin urmare, travaliul nu este chiar atat de dureros per ansmablu, ci este format in mai mare masura din momente de respiro, de care se poate profita pentru refacerea respiratiei si a calmului. E adevarat ca spre final, contractiile vor fi mai puternice si mai dese, ajungand sa dureze si zece minute, dar acesta este si semnul ca se apropie nasterea. Pe masura ce dilatatia progreseaza, pot aparea dureri de spate pe care, la fel, fiecar emamica le percepe diferit. Daca in timpul sarcinii ai mai avut dureri de spate stii deja la ce sa te astepti.
Daca este vorba de un travaliu real, contractiile nu sunt influentate de sedative, ele vor continua sa aiba loc. Scopul sedativelor este sa calmeze tu si bebelusul sa suferiti cel mai mic nivel de stres.
Travaliul fals
Desi exisa contractii, acestea apar la intervale neregulate, iar intensitatea lor ramane constanta, adica nu creste in timp. Durerile sunt localizate in abdomenul inferior, iar daca se iau sedative, contractiile inceteaza. Adesea, administrarea de sedative reprezinta un test bun pentru a se verfica, pana la venirea doctorului sau moasei, daca s-a produs intr-adevar o dialatare a colului. Fara dilatare, nu se poate vorbi de o nastere iminenta.
Semne ca a inceput cu adevarat travaliul
Desi nu este o regula mereu valabila, poti observa o secretie vaginala rosiatica. Mucoasa aflata in colul uterin, numita „dop gelatinosˮ, poate sa fie eliminata, odata ce colul incepe sa se subtieze si sa se deschida. Dopul gelatinos poate contine dare de sange si de regula eliminarea este observata de mama atunci cand se sterge dupa ce a fost la baie. Sangerarea usoara nu este motiv de panica, ea apare din cauza ca micile capilare din colulul uterin se rup. (Dar o sangerare rosu aprins trebuie imediat semnalata medicului.)
Un alt semn, de regula mai frecvent si mai clar, este „ruperea apeiˮ – o scurgere consistenta de lichid amniotic. Acesta nu inseamna neaparat ca vei intra imediat in travaliu, dar in medie acest lucru se va intampla in cam 12 ore.
Multe femei incep sa simta inainte de travaliu o durere suparatoare de spate sau de picioare. Altele se simt de parca ar avea o indigestie sau percep nevoia sa mearga mai des la baie. Tulburarile de tranzit intestinal sunt si ele un semn ca bebelusul se pregateste sa vina pe lume.
Orice semn ar aparea si ar fi interpretabil, nu uita in primul rand sa nu te panichezi. Ia-ti trusa pentru nastere si porneste spre spital. Tine-i aproape pe cei dragi si vorbeste cu ei. In timpul travaliului, roaga-ti partenerul sau pe cineva apropiat care te insoteste sa te ajute daca ai nevoie de un masaj, incurajari. Daca ai exersat tehnici de respiratie, acum iti vor prinde bine pentru a te calma si a usura simptomele. Nu uita ca ai la dispozitie calmante, daca ceri, precum si tot sprijinul de care vei avea nevoie. Durerea si crampele pot sa apara si sa dispara, iar per total nu vor fi multe dureri. La urma urmei, este vorba doar de o zi din viata ta, va trece repede, iar in urma ei il vei vedea in sfarsit pe bebelusul tau.